Az állóképesség korai fejlesztésének hiánya veszélyezteti az élsportolók életét – RTL Klub

Sokkal gyakoribb a hirtelen halál azoknál az élsportolóknál, akik serdülőkorban nem szereztek megfelelő állóképességet. Ezt Pavlik Gábor a Testnevelési Egyetem professzora mondta az RTL Klub Híradójában péntek reggel. A sportorvos szerint a legnagyobb problémát a gyermekkori állóképesség fejlesztésének hiánya okozza. Mint mondta: a nyugat-európai sportiskolában nevelkedett fiatal labdarúgóknál sokkal ritkábban fordul elő a hirtelen halál. Ugyanakkor az Afrikából, Ázsiából, Kelet-Európából érkezett játékosoknál ez a kockázat lényegesen nagyobb. Hozzátette a passzív életvitelt folytató, keveset mozgó embereknél jóval nagyobb a kockázat, mint a sportolóknál.

Pavlik Gábor szerint a napokban elhunyt fiatal spanyol focista gyors temetése azt sugallja, hogy nem áll mindenkinek érdekében az igazság kiderítése. Hozzátette: az élsportban hatalmas pénz van és a játékosok sokszor betegen is pályára lépnek, amivel az egészségüket veszélyeztetik.

Az utóbbi években több élvonalbeli labdarúgó is a pályán vesztette életét. A 22 éves Antonio Puerta a Sevilla szombat esti, Getafe elleni bajnoki mérkőzésén kapott szívrohamot. Még a pályán újraélesztették, saját lábán távozott az öltözőbe, ahol azonban egy újabb rohamot kapott. Kedden halt meg a sevillai kórházban.

Magyar labdarúgókkal is történt hasonló eset. Fehér Miklós, a portugál Benfica 24 éves magyar támadója 3 és fél éve halt meg, miután összeesett csapata mérkőzésén. Zavadszky Gábor tavaly januárban halt meg. Az egyik legemlékezetesebb külföldi eset 2003-ban történt a Konföderációs Kupán a Kamerun-Kolumbia elődöntőben, ahol Marc-Vivien Foé, a Manchester City 28 éves kameruni középpályása a 73. percben összeesett, és meghalt.