Az állattenyésztők lesznek az aszály legnagyobb vesztesei

Az állattenyésztők lesznek a rendkívüli aszály legnagyobb vesztesei, nem a növénytermesztők – jelentette ki Mahr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a parlament mezőgazdasági bizottságának rendkívüli ülésén hétfőn. A tanácskozást Font Sándor (Fidesz), a testület elnöke hívta össze, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Font Sándor az ülésre beterjesztette azon javaslatait, amelyekben 25 és fél milliárd forint átcsoportosítását indítványozza a termelők kárenyhítési alapja javára, illetve arra köteleztetné a parlamenttel a kormányt, hogy azonnal zárolja a magyarországi intervenciós raktárakban lévő gabonakészletet, és állítsa le ezekből a kiszállítást külföldre. Mindezt az elsősorban a kukoricát sújtó rossz – a szokásos mennyiség felére rúgó – termésre tekintettel javasolja.

Gőgös Zoltán FVM-államtitkár és kormánypárti képviselők elmondták: ez a gabona már az Európai Unió tulajdonában van, a kormány nem veheti el. Egyelőre változatlanul nincs egyezség Brüsszellel arról, hogy ezt a készletet – ellentétben a szokásos renddel – ne az egész Európát sújtó hiány ellensúlyozására használják fel, hanem magyar állattartók pályázhassanak rá.

Mahr András kijelentette: a gabonahiány ellenére sem lesz 40 százalékos fogyasztóiár-emelkedés az élelmiszerekben. A liszt már drágult 16 forinttal, és további áremelkedés várható, irracionális takarmányárak lehetnek, és a takarmányhiány miatt a már nem etethető sertések egy része rá fog zúdulni a közösség piacára, ami tovább nyomja le a felvásárlási árakat – ismerte el az államtitkár. Azt viszont leszögezte: 50 forintos tojás még rövid távon sem lesz.

Miközben a tenyésztők 20 százalékot veszítenek a sertéstartáson, a kereskedelmi láncok 40 százalékot nyernek az árakon – panaszolta az ágazati szervezetek képviselője. (A bizottság meghallgatta a legnagyobb területek megbízottait is.)

Karsai József (MSZP) – rendkívül szenvedélyes felszólalásban – azt kérte a kormánytól, hogy ha kell, a mai, igen magas árat is is megadva vásároljon föl az uniós intervenciós készletből a tenyésztők számára.

Az ülésen ismét szóba került, hogy a kormány kész 20-ról 5 százalékra leszállítani egyes élelmiszerek áfáját, hogy tompítsa az áremelkedést. Csak ezt ne! – mondta erre Karsai, mondván ezt a kereskedők le fogják nyelni. Szerinte ha most nem szánnak 25-30 milliárdot kompenzációra, akkor később legalább 150 milliárd forint lesz a következmény, közte például újabb rendkívüli nyugdíjemeléssel.

Jakab István (Fidesz) Magosz-elnök szerint egyedül a kukoricaágazat vesztesége már most 160 milliárd forint.

Az egyik szakmai szervezet részéről elhangzott, hogy a kormánynak és az állattenyésztőknek közös takarmányalapot kellene létrehozniuk. Gőgös Zoltán államtitkár kétségét fejezte ki, hogy piacgazdaságban ez kivitelezhető lenne.

A kormány meg fogja tenni, amit az ország gazdasági tűrőképessége és a jog lehetővé tesz – jelentette ki végezetül Gőgös, megismételve, hogy az uniós kötöttségekben igen nehéz az előrelépés.