Az állatok is kaphatnak hőgutát

Rendszeresen érkeznek bejelentések az állatvédőkhöz víz nélkül a napon hagyott állatok miatt. A háziállatok hamar elpusztulhatnak a nyári hőségben, ha nem megfelelően tartják őket. A felelőtlen gazda pedig állatkínzás bűntette miatt akár kétéves börtönbüntetéssel is sújtható.

Kis időn belül hőgutát kaphatnak és elpusztulhatnak azok a kutyák, amelyeket gazdáik a kánikulában tűző napon, árnyékmentes helyen, láncra verve tartanak. A háziállatot a felforrósodott autóban hagyni is veszélyes – mondta el Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa a Független Hírügynökségnek csütörtökön.

Az állatvédő egyesület segélytelefonjára rendszeresen érkeznek bejelentések kikötött, víz nélkül tartott állatok miatt. Gyakori, hogy akár több napra is a kertben vagy az udvaron felejtenek házi kedvenceket, étlen-szomjan. A nagyobb testű, sötét színű kutyák nehezebben viselik a hőséget, mint kisebb, világos színű társaik.

Fontos a hűvös pihenőhely biztosítása és a napjában többször újratöltött vizestál is, de segíthet, ha a gazda benedvesíti az állat bundáját vagy úsztatja.

A hőguta vagy hőtorlódás jele, ha kilóg és sötétebb színű a kutya nyelve, intenzíven liheg, súlyosabb esetben pedig az oldalán fekszik eszméletlenül. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés ilyenkor életmentő lehet.