Az államtitkár szerint az osztályvezető és a kórházigazgató felelősségét is vizsgálni kell a mentőben meghalt férfi esetében

Megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt, hogy egy orvos hippokratészi esküje és a sürgősségi ellátás szabályainak ellentmondva, főnöke utasítására ne lásson el egy beteget. Horváth Ágnes egy csütörtöki sajtótájékoztatón a mentőben meghalt mindeszenti férfi esete kapcsán azt mondta, hogy a doktornő mellett, az osztályvezető főorvos és a kórházigazgató felelősségét is meg kell vizsgálni.

Horváth Ágnes arra a kérdésre, hogy hogyan mondhatott egymásnak ellent a megyei és az országos tisztiorvosi szolgálat álláspontja az ügyben azt mondta, hogy a helyiek az érintett doktornő meghallgatása alapján készítették el jelentésüket, míg az országos tisztifőorvos szerdán a mentőszolgálat munkatársa és a vásárhelyi orvosnő között rögzített beszélgetés alapján alakították álláspontjukat. Az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálata mindenesetre még tart a kérdésben -tette hozzá.

Kóka János az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy megengedhetetlen az, hogy a Fidesz arra használja egy ember halálát, hogy rágalmazza az SZDSZ szakpolitikusait. Az SZDSZ elnöke kitért arra is, hogy Horn Gábor liberális ügyvivő csütörtökön levélben kért választ Navracsis Tibortól, a Fidesz frakcióvezetőjétől a többi között arra, hogy a legnagyobb ellenzéki párt továbbra is az egészségügyi reform ellehetetlenítése érdekében szervezi-e politikáját a betegek érdeke helyett

Az idült betegségben szenvedő mindszenti férfi péntek reggel fulladásos panaszokkal jelentkezett a szentesi kórházban, ahol felajánlották a kezelést, azonban a beteg saját felelősségére elutasította azt. Döntését írásban is megerősítette. Péntek délután a férfi ismét rosszul lett, háziorvosa riasztotta a mentőket, akik a legközelebbi, hódmezővásárhelyi kórházba vitték. Miután onnan ellátás nélkül továbbküldték, a férfi a szentesi kórházba szállítás közben meghalt.