Az Állami Számvevőszék ellenőrizte a Miskolci Egyetemet

Miskolc – Az ÁSZ megállapította, hogy az egyetem az intézkedési tervében szereplő feladatokat végrehajtotta, mindez javította működésének szabályozottságát és átláthatóságát. A fenntartói jogkört gyakorló Emberi Erőforrások Minisztériuma az intézkedési tervében foglalt feladatot szintén végrehajtotta.

Az Állami Számvevőszék 2014-ben és 2015-ben elvégezte mind a 28 állami, valamint két egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény átfogó ellenőrzését. Az ÁSZ az ellenőrzések során súlyos gazdálkodási szabálytalanságokat tárt fel és javaslataival hozzájárult az ágazat működését szabályozó törvények megújításához, az intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodására vonatkozó előírások megerősítéséhez, valamint a gazdálkodás irányításának átalakításához. Az utóellenőrzések során az ÁSZ a számvevőszéki megállapítások és javaslatok alapján összeállított intézkedési tervek végrehajtását értékeli, melyek egyúttal visszacsatolást adnak az ÁSZ jelentéseinek hasznosításáról.

Az ÁSZ 2014 augusztusában hozta nyilvánosságra a Miskolci Egyetem 2009–2012 közötti gazdálkodásának és működésének ellenőrzéséről készült jelentését.

Az ÁSZ utóellenőrzése megállapította, hogy az egyetem az intézkedési tervében meghatározott kilenc feladatból hat feladatot határidőben, egyet határidőn túl, egy feladatot részben hajtott végre, egy feladat pedig okafogyottá vált.

ÉM