Az államfőhöz fordul a LIGA a szabadság kiadásának új szabályai miatt

A LIGA Szakszervezetek Sólyom László köztársasági elnökhöz fordul a fizetett szabadságok kiadásának új szabályozása miatt, amelyről az Országgyűlés hétfőn szavazott az Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság korábban megsemmisítette a Munka Törvénykönyvének erre vonatkozó rendelkezéseit, amelyeket most újraszabályozott a parlament.

A LIGA szerint az új szabály is aránytalanul korlátozza a munkavállalóknak a rendszeres fizetett szabadsághoz fűződő alkotmányos jogát, mert lehetővé teszi, hogy a munkáltatók kijátsszák az előírásokat, érdekeiknek megfelelően használják fel az alkalmazottak szabadságát.

A módosítás nyomán a szabadnapoknak csak a negyedét lehet átvinni a következő évre. Ha a munkavállaló a szabadság negyedét nem veszi ki, azt a következő év március 31-ig, kollektív szerződés esetén június 30-áig ki kell adni neki. Pénzben nem váltható meg a felhasználatlan szabadság, de változatlanul mód lesz arra, hogy akár a teljes szabadságot áttegyék a következő esztendőre – például elhúzódó árvíz vagy járvány esetén, ha a dolgozó munkája elengedhetetlen.

Rendkívüli gazdasági érdekre hivatkozva is áttehető a szabadság egynegyede, például, ha egy állandó üzleti partnertől rövid határidejű megrendelés érkezik – mondott példát erre a munkaügyi tárca államtitkára a hétfői parlamenti vitában.

A LIGA szerint az alkotmányos alapjog csak akkor érvényesülhet, ha a munkáltató köteles gondoskodni a szabadság teljes idejének tárgyévi kiadásáról, és ezalól sem rendkívüli gazdasági érdek, sem kollektív szerződés nem engedhet eltérést.

A szakszervezet azt kéri az államfőtől: a törvény aláírása előtt fontolja meg, hogy a szabályozás tovább növelné a munkavállalók kiszolgáltatottságát, és ha egyetért álláspontjukkal, akkor esetleg éljen a vétó eszközével.