Az államfő visszaküldte az amerikai vízummentességhez szükséges törvényt az Országgyűlésnek -MSZP, Fidesz reakció

Az MSZP és a Fidesz is megvizsgálja azokat a felvetéseket, amelyek miatt az államfő hétfőn visszaküldte az Országgyűlésnek az amerikai vízummentességhez tartozó bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt.

A Fidesz, ahogy korábban, most sem kívánta Sólyom László döntését kommentálni, mint Navracsics Tibor mondta, tiszteletben tartják az államfő véleményét.

Kocsi László, az MSZP országgyűlési képviselője is azt mondta, hogy megvizsgálják az államfő által felvetett aggályokat és megteszik a szükséges lépéseket, de a szocialista politikus szerint ezeket még az egyezmény elfogadása előtt is meg lehetett volna fogalmazni. Mint mondta, ötpárti egyezetések voltak a vízummentesség bevezetéséhez szükséges megállapodás elfogadása előtt, amin a Köztársasági Elnöki Hivatal is képviseltette magát.

Sólyom László hétfőn azzal indokolta döntését, hogy az egyezményt ugyan nem találta alkotmányellenesnek, véleménye szerint azonban túlságosan széles körben enged hozzáférést az amerikaiaknak a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz. A magyar állampolgárok jogbiztonságát pedig az védi, ha csak a valóban büntetőügyekben szereplők adataihoz lehetne hozzáférni – tette hozzá.