Az államfő nem egyeztet a parlamenti pártokkal az új ombudsmanokról

Nem egyeztet a parlamenti pártokkal az államfő az új ombudsmanokról, a szakmai szervezetek véleményét azonban kikéri majd a jelöltek személyével kapcsolatban. Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az állampolgári jogok biztosa, azaz Lenkovics Barnabás, helyettese Takács Albert, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa, Kaltenbach Jenő helyére egyszerre jelöl majd új személyeket az államfő, mivel mindhármuknak július 1-jén jár le a megbízatása.

“Törvényi előírás nincs, ezért az eddigi gyakorlatot követi a köztársasági elnök a jelöléskor” -válaszolta Wéber Ferenc arra a kérdésre, hogy az új jelölések előtt egyeztet-e az államfő a frakciók képviselőivel. Ez azt jelenti, hogy a politikai pártokét nem, az érintett szakmai és civil szervezetek véleményét azonban kikéri majd Sólyom László.

Még nem tudni, hogy az államfő mikor hozza nyilvánosságra az új jelöltek nevét. A törvény szerint a hivatalban lévő ombudsmanok megbízatásának lejárta előtti három hónapban kell megválasztani az új biztosokat, és ehhez az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

Lenkovics Barnabást, az állampolgári jogok jelenlegi országgyűlési biztosát hétfőn alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés. Az ombudsman 10 napon belül lemond jelenlegi posztjáról, és április 21-én lép hivatalba.