Az államfő klímavédelmi kampányát elsőként támogató iskola az összes oktatási intézmény csatlakozására buzdít

Akt.:
Tokaj, 2015. október 5. Áder János köztársasági elnök átveszi az iskola kulcsát Molnárné Tóth Erika igazgatónőtől a klímaváltozásról tartott előadása előtt a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában, Tokajban 2015. október 5-én.
Tokaj, 2015. október 5. Áder János köztársasági elnök átveszi az iskola kulcsát Molnárné Tóth Erika igazgatónőtől a klímaváltozásról tartott előadása előtt a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában, Tokajban 2015. október 5-én. - © MTI Fotó: Balázs Attila
Tokaj, 2015. október 5., hétfő (MTI) – Az ország összes iskoláját felkérte a Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakközépiskola igazgatója, hogy csatlakozzon Áder János köztársasági elnök Élő Bolygónk című klímavédelmi kampányához. Ezt a kampányt elsőként – még májusban – támogató intézmény igazgatója, Molnárné Tóth Erika jelentette be hétfőn Tokajban, Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

Az igazgató kiemelte, fontosnak tartják az államfő kezdeményezését, hiszen ökoiskola lévén intézményükben külön is foglalkoznak a környezetvédelemmel.

Az eseményen a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola tanulói kérdezhették a klímavédelem aktuális kérdéseiről és problémáiról az államfőt. Áder János a diákokkal folytatott beszélgetésen elmondta: már több mint százezren regisztráltak az Élő Bolygónk című kampány keretében elindított weboldalon, a www.elobolygonk.hu-n.

Az államfő emlékeztetett, Al Gore, a környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal elismert volt amerikai alelnök által elindított nemzetközi kampányhoz Magyarország is csatlakozott, a kezdeményezés célja pedig az, hogy a decemberi párizsi klímacsúcson az eddiginél ambiciózusabb megállapodás szülessen.

Áder János az iskola auláját teljesen megtöltő fiatalok előtt – egy kérdésre válaszolva – az év végi klímacsúcs jelentőségét és fontosságát hangsúlyozva azt mondta, problémát jelentett, hogy a légkör üvegházhatású gázkoncentrációjának stabilizálását és globális felmelegedés előrelátható hatásainak enyhítését célzó 1997-es kiotói egyezményt viszonylag kevés ország írta alá, nagyon sok ország felmentést kapott, emellett az aláíró államok közül is többen kiléptek, mivel nem tudták teljesíteni a vállalásukat.

A legnagyobb szennyező, az Egyesült Államok például nem írta alá, Oroszország később csatlakozott, ilyen értelemben Kiotó fél siker volt – értékelt az államfő, aki ugyanakkor azt is jelezte, ha nincs ez a megállapodás, akkor ma a légkörben lévő szén-dioxid mennyisége harminc százalékkal lenne magasabb.

“Értelme volt a megállapodásnak, még akkor is ha nem volt teljes körű, még annak ellenére is, hogy az alapproblémák, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését nem sikerült elérni” – fogalmazott. A köztársasági elnök szerint az emiatt különösen nagy jelentőségű párizsi klímacsúcsra eddig 146 ország adta le vállalásait, vagyis több ország készül a megállapodást aláírni, mint ahányan Kiotóba “elmentek”. A vállalások a teljes szén-dioxid-kibocsátás kilencven százalékát lefedik – jelezte Áder János.

Hozzátette, azt nem tudni, lesz-e megállapodás, de készül egy vészforgatókönyv is arra az esetre, ha nem sikerül valamennyi országgal megállapodni. Ekkor a húsz legnagyobb szennyező állammal kell majd külön megállapodást aláírni az érdemi változások érdekében.


ader2

Áder János köztársasági elnök a klímaváltozásról tart előadást Tokajban, a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában 2015. október 5-én. | MTI Fotó: Balázs Attila


Áder János szerint bizakodásra adhat okot, hogy egy évvel ezelőtt az Egyesült Államok és Kína külön megállapodását nemrégiben kiegészítették, az egy héttel ezelőtti new york-i klímacsúcson pedig a kínaiak egy, a korábbinál is ambiciózusabb vállalást tettek. Kína vonatkozásában egyre több adat jelenik meg arról – folytatta – , hogy napenergiával és szélenergiával működő erőművekre mennyi pénzt fordítottak. Szavai szerint Kínában több napelem-farm épül, mint az Egyesült Államokban, szélenergia-kapacitásban idén fogják “megverni” a németeket, tehát zajlik a kínai energiaszektor átalakítása.

Az államfő elmondta, az Európai Unió egy ambiciózus vállalással megy Párizsba, a közösség negyven százalékkal szeretné mérsékelni 2030-ig a szén-dioxid kibocsátását. Ez Magyarország számára már teljesült, “ami másoknak vágy, az nekünk már megvan” – rögzítette. Összehasonlításképpen elmondta, míg Magyarországon átlagosan 6 tonna az egy főre jutó kibocsátás, addig ez a szám az Egyesült Államokban 21 tonna.

Magyarország, de még az Európai Unió sem képes önmagában változást elérni az üvegházhatású gázok kibocsátásának kérdésében, a huszonnyolc tagország a világkibocsátás 11-12 százalékáért felel – emlékeztette hallgatóságát Áder János. Kiemelte, a negyven százalékos vállalás a világ teljes kibocsátásának mindössze három-négy százalékát sem teszi ki.

Arra a kérdésre, hogy megállapodás esetén mennyi időn belül lehet érzékelni a változásokat, Áder János azt mondta, a Föld memóriája meglehetősen hosszú, harminc-ötven év, vagyis azt a szennyezést, amelyet most “szenvedünk”, az a három-négy évtizeddel ezelőtti hatás.

Amit most bocsátunk ki, az 30-40 évig a légkörben lesz, tehát ennek káros hatásait a következő generáció fogja viselni – tette hozzá. Ehhez alkalmazkodnunk kell: mivel a bajt nem tudtuk megelőzni, annak hatásait kell enyhíteni – vélekedett az államfő.

Az eseményen Áder János megtekintette a diákok által készített prezentációt, vezetésével a témával kapcsolatos interaktív kvízjátékban is részt vettek a középiskola tanulói.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s