Helyi közélet

2011.07.22. 14:41

Rendhagyó díjátadó a majorságban

Miskolc - A Holcim 16 munkatársa félszáz munkaórában dolgozik a Szimbiózis Alapítvány majorságának helyreállításán.

Miskolc - A Holcim 16 munkatársa félszáz munkaórában dolgozik a Szimbiózis Alapítvány majorságának helyreállításán.

Az anyagi segítség mellett a Holcim munkatársai önkéntes munka keretében félszáz munkaórával segítik a Szimbiózis Alapítvány majorságának helyreállítását és szépítését. A lelkes önkéntesek díszburkolatú járdát építenek, kerítést szőnek, ami megfogja a földet, hogy az nagy eső esetén ne mosódjon ki a járdára, terméskőből kutat építenek, amely az épülő pihenő park első eleme lesz. Mindeközben rendhagyó körülmények között megrendezett ünnepségen adták át az Alapítványnak a Holcim-díjat jelképező bronz szobrot. Az elmúlt 11 évben 52 millió forint értékben 110 szervezeten segített a Holcim-díj.

Az Alapítvány több mint egy évtizede azt a célt tűzte ki zászlajára, hogy megteremtse a sérültek szociális környezetének lehetőségeit az együttműködésre, az egyenrangú kommunikációra, a szociális interakciók létrejöttére. Ez a cél került 2010 során veszélybe az esőkárok következtében. A szervezet pályázott a Holcim-díjra és elnyerte azt, így sor kerülhetett a majorság helyrehozatalára.

"Ma végre régi fényében ragyog a majorság! Nem lehet elmondani, mit jelent ez azok számára, akiken segítünk." – hangsúlyozta Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. Az Alapítvány 1999 végén jött létre azzal a céllal, hogy peremhelyzetű sérült emberek oktatását, nevelését, társadalmi integrációjukat támogassa. "A tavalyi esőkárok lényegében teljesen tönkre tették a majorságot, ahol például az ország minden részéről ide érkezett autisták is dolgoznak. A Holcim-díj ennek felújításában segített nekünk, valamint a felkészülésben is, az esetleges további esőkárok kapcsán. Megható volt látni azt a sok önzetlen segítő kezet, a Habitat for Humanity nemzetközi szervezet amerikai önkénteseit valamint a Holcim közeli cementgyári munkatársait, akik sorra érkeztek, hogy járólapot fektessenek, falikutat építsenek, vagy épp növényeket ültessenek." – tette hozzá Jakubinyi László.

A Holcim-díj alapítványokon, egyesületeken, óvodákon, bölcsődéken, kisebbségi önkormányzatokon és fogyatékosokat ápoló-gondozó otthon életén segít, több mint egy évtizede. "A Holcim munkatársai az évek során már többször is bebizonyították, hogy idejüket, pénzüket és munkájukat szívesen fordítják a közösség céljaira. A tavalyi, felsőzsolcai árvíz károsultjainak bútorokat, ruhákat és készpénzt adományoztak, de rendszeresen részt vesznek a Környezetvédelmi napok lebonyolításában is. A Szimbiózis Alapítvány a Holcim-díjon elnyert összegből a helyreállítási munkálatok jelentős részét elvégezte, de még számos tennivaló akad. Így merült fel bennünk, hogy kétkezi munkánkkal is hozzájáruljunk a majorság szépítéséhez." – hangsúlyozta Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója az átadó ünnepségen.

A Holcim-díj fődíját tavaly megosztva kapta az Alapítvány és a Miskolc MJV Ruszin Kisebbségi Önkormányzat. A Díjat jelképező bronz szobor eddig az önkormányzatnál volt, most rendhagyó keretek között, a majorságban ünnepélyesen átadták az alapítványnak. Ezt követően az együttműködés emlékére a Holcim munkatársai jelképesen felerősítettek egy levelet az Alapítvány kovácsoltvas „varázsfájára”. 

- IM -


Szimbiózis a Harmónikus Együtt-létért Alapítvány

A Szimbiózis Alapítvány 1999. végén jött létre azzal a céllal, hogy peremhelyzetű sérült emberek oktatását, nevelését, társadalmi integrációjukat támogassa. A célcsoportot elsősorban értelmileg és halmozottan akadályozott fiatalok képezik, akik tartós, "szimbiotikus" támogatást igényelnek. A szervezet eddigi tevékenységeinek fő ismérve az ellátott sérültek életviteli minőségében való változtatási törekvés. Szakmai és emberi küldetésünk, hogy megteremtsük a sérültek szociális környezetének lehetőségeit az együttműködésre, az egyenrangú kommunikációra, a szociális interakciók létrejöttére. Az alapítvány szakmai koncepciója a szükségletorientáltság és a társadalmi integráció keretei közötti kapcsolat jegyében szerveződik, s fő támpontjait a normalizációs és participációs elv adja.

Tevékenységi kör: szociális, foglalkoztatási, oktatási, környezetvédelmi, ifjúsági, kulturális, sport, érdekvédelmi

A Holcim Hungária Zrt.

A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement- és betongyártó, valamint kavicskitermelő vállalata, melynek 2010-ben elért nettó árbevétele közel 24,3 milliárd forint volt. Magyarországon a Holcim 565 főt foglalkoztat (2010.12.31-i adat). A társaság társadalmi felelősségvállalás területén végzett kiemelkedő tevékenységét 2009-ben a CSR Hungary díjjal ismerték el, 2010-ben pedig a vállalat elnyerte a Figyelő TOP 200 Társadalmi Elkötelezettség díját. További információért, kérjük, látogasson el a www.holcim.hu weboldalra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában