Az alkotmányt is felülvizsgálja a kormány az őszi zavargások kapcsán

Az alkotmány, a rendőrségi törvény és a gyülekezési törvény módosítását, valamint az országos rendőrfőkapitány számára készült intézkedési tervet is tartalmaz az őszi zavargásokat vizsgáló Gönczöl-bizottság ajánlásait magába foglaló kormányhatározat, melyet szerdán fogadott el a kabinet – jelentette be az igazságügyi miniszter.

Petrétei József elmondta, hogy ezen kívül ötpárti egyeztetést is kezdeményeznek a gyülekezési törvény módosításáról szóló kormánytervezetről. A tárcavezető részleteket nem árult el csak annyit, hogy az alaptörvény felülvizsgálatára szeptember 15-ig szab határidőt a dokumentum, a rendőrségi törvényre pedig július 31-ig. Ez utóbbiba tartozik a gumilövedékek használatának szabályozása is. Petrétei elismerte, hogy a több mint 10 éve változatlan rendőrségi törvénynek akár ezen szakaszát is meg lehet változtatni: lehetséges modernebb, egyéb kényszerítő eszköz rendszeresítése a rendőrségnél.

A kormányhatározat március 31-ig ad határidőt Bene László országos rendőrfőkapitánynak, hogy készítse el az intézkedési tervet. Ebben többek között szerepel a rendőrök azonosíthatóságának biztosítása, a rendőrséggel szembeni hatékony jogorvoslati lehetőségek kidolgozása, a rendőrök fellépésének fokozása az alapjogok sérelme nélkül, valamint a csapatkiképzések javítása, modernizálása.

Petrétei József kérdésre válaszolva kijelentette, hogy március 15-én minden rendőrön lesz jól látható azonosító, ha pedig mégsem akkor azt a rendőrt felelősségre vonják.Sporthírek