Az Alkotmánybíróságig is elmennek a pécsi civilek

Pécs – Alkotmánybírósághoz fordulnak a pécsi civilek, mert szerintük az alaptörvénybe ütközik, hogy az országos és a helyi népszavazások eredményeit eltérően ítélik meg itthon.

Az Összefogás Pécsért Egyesület beadványában arra hivatkozik, hogy a NATO-csatlakozáskor tartott országos referendumot ötven százalék alatti részvétel mellett is eredményessé nyilvánították. A Tubesről tartott helyi népszavazáson viszont ennél szigorúbb jogszabályi feltételeket alkalmaztak.

Szikinger István alkotmányjogász a Magyar Hírlapnak elmondta: a kétféle népszavazás megítélésekor a jogalkotó azt feltételezte, hogy a helyi népszavazás esetén a választópolgárokat feltehetően jobban érdekli, mi történik a közvetlen környezetükben, mint országos szinten. Célszerű lenne ismét az önkormányzatok hatáskörébe utalni annak eldöntését, hogy a helyi népszavazás mikor érvényes és eredményes – tette hozzá.

Közben a civilek kezdeményezésére rendkívüli ülést tart hétfőn a pécsi közgyűlés. Két napirendi pont lesz az ülésen, mindkettő a Tubesre tervezett radarral kapcsolatos: az egyik az építési szabályzat módosításával, a másik változtatási tilalom elrendelésével foglalkozik.