Október 23. – Az áldozat nem volt hiábavaló

Akt.:
Két díjazott: Debreczeni Sándor (balra) és dr. Garancsi László
Két díjazott: Debreczeni Sándor (balra) és dr. Garancsi László - © Fotó: BG
Vámosújfalu – Vámosújfaluban rendezték meg az október 23-i ünnepi megyei közgyűlési ülést.

Vámosújfaluban rendezték meg pénteken délelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepi megyei közgyűlést. Az ünnepségen részt vett egyebek mellett dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára.

Török Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Kovács János, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés főjegyzője.

Lerántották a leplet

Jadlóczki Lajos, Vámosújfalu polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, a 750 lakosú település életében kiemelkedő esemény, hogy vendégül láthatják a megyei közgyűlést.

Az ünnepi megyei közgyűlés ülését Török Dezső nyitotta meg.

– A függetlenség olyan a magyarság számára, mint a halnak a víz – mondta Török Dezső. – A második világháború után sokan hitték azt az országban, hogy egy jobb világ épül majd a régi romjain. A szovjet megszállók azonban ezt nem engedték, és megkezdődött hazánk totális szovjetizálása. Tönkretették a parasztságot, megteltek a börtönök és az internáló táborok. De egyszer csak azt mondta a nép, ennyi elég volt. 1956-ban a diktatúra néhány nap alatt összeomlott. 1956 októbere lerántotta a leplet a kommunizmus valódi arcáról. ’56 hősei tetteikkel bizonyították az utókornak, a demokratikus ország megteremtéséért hozott áldozat nem volt hiábavaló.

– Október 23-án az egész világ fejet hajt a magyar nemzet előtt – mondta ünnepi beszédében dr. Szabó Tünde. – Az októberi hősök lemondtak a jövőjükről a jövőnkért, az életükről a mi életünkért. Az ’56-os események emlékeztetnek minket arra, hogy mi magyarok, ha összefogunk, bármire képesek vagyunk, együtt, emelt fővel lépünk át a célvonalon. Ez a forradalom visszaadta a nemzet méltóságát. 1956 egy olyan év volt, amikor a magyar nemzet újjászületett. A jelenben pedig mi vagyunk azok, akik felépíthetjük a független magyar hazát. Jó úton járunk, erőnk teljében egy erős Magyarországért dolgozunk és teszünk. Hőseinknek is tartozunk azzal, hogy egy olyan Magyarországot teremtünk, amelyért ők is harcba szálltak.

Kitüntetések

Az ünnepi közgyűlésen Török Dezső és Bánné dr. Gál Boglárka átadta a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés díjait. A Pro Comitatu díjat idén dr. Garancsi László encsi plébános kapta, míg az Alkotói díjban ketten részesültek: Debreczeni Sándor késes népi iparművész és prof. dr. Takács István.

Az ünnepi műsorban a vámosújfalui óvodásokon és általános iskolásokon kívül közreműködött a sárospataki 8Kor Színház.

BG