Az alapvető gondolatok még ma is érvényesek

Akt.:
Turbucz Péter a könyvvel
Turbucz Péter a könyvvel - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A Változások pergőtüzében állva Alexander Bernát filozófus írásait tartalmazza.

Turbucz Péter Változások pergőtüzében állva című kötetének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők szerdán délután a miskolci Kaffka Margit Könyvtárban.

„Ritka alkalom, hogy a könyvtár egy tudományos írás bemutatójának adjon otthont, főképp hogy egy fiatal kutató mint szerkesztő jegyzi azt” – vezette fel a programot Borkuti László, a kiadó alapítója.

Valóban, a filozófia kicsit a tudományok „mostohagyermeke”, hiszen elég szűk réteg érdeklődésére tart számot. Ennek ellenére mégis megteltek a székek az előadásra, sőt, pótszékekre is szükség volt.
A Változások pergőtüzében állva Alexander Bernát filozófus írásait tartalmazza a világháború, bolsevizmus, fasizmus és hazaszeretet témájában írt publicisztikákból válogatva.

A felbecsülhetetlen hatású, eklektikus műveket szerző filozófust dr. Perecz László méltatta, majd adott ízelítőt Alexander életéből és munkásságából. A második előadó dr. Mester Béla volt, aki a fordítói munkáját és annak fontosságát mutatta be röviden, a magyar filozófiai fordítástörténet fényében.

A motivációról

Végül a szerzőhöz, Turbucz Péterhez került a szó. Egy kötetlen hangvételű történettel vezette fel a filozófushoz fűződő viszonyát és a könyv tartalmát, majd elmesélte, mi volt a motivációja a kötet megszületését illetően. Úgy véli, azoknak az újságcikkeknek, amelyek végül bekerültek, van aktuális vonatkozásuk és mondanivalójuk, még ha olyan komoly fogalmak is állnak a középpontjukban, mint a világháború kérdése. A cikkek alapvető gondolatai, üzenetei ma is érvényesek, ezért gondolta úgy, hogy ezeket a műveket érdemes összegyűjteni.

A bemutatót ezután a szerzővel és a meghívott vendégekkel közös beszélgetés és egy kis koccintás zárta.

ÉM-BNE


Szebenyi István
Miskolc - Bene János és Szebenyi István: Vértes a huszárok Doberdója című könyvét mutatták be csütörtökön a diósgyőri Petőfi Sándor-könyvtárban. Mindenki hallott már a huszárok legendás hősiességéről, ugyanakkor nem szoktunk beszélni a szomorú végről. Mindenki hallott már a huszárok legendás hős...

Kissné Héczei Erzsébet
Mezőkövesd - Bemutatták Kissné Héczei Erzsébet Sziromról sziromra című verseskötetét a városi könyvtárban. A Mezőkövesdről elszármazott szerző kötetét a Békásmegyeri Református Egyházközség adta ki, amelyhez Budapestre költözésük után férjével csatlakoztak. A költővel Csirmazné Cservenyák Ilona...