Az alagutat túlhaladta a kor

Igaz, már két hét is eltelt azóta, hogy Budapesten, a Ferihegyi gyorsforgalmi úton egy szerb turistákat szállító emeletes busz nekiütközött egy magasságkorlátozó oszlopnak, amely valósággal leborotválta a jármű tetejét.

Ketten meghaltak, egy utas pedig maradandó károsodást szenvedett a balesetben. Az eset kapcsán azonban eszünkbe jutott a lillafüredi alagút. Szerencsére baleset itt még nem történt, de az tény, nem egyszer fordult elő, hogy repkedtek a bőröndök. A panorámabuszok magasabbak, mint az alagút belmagassága, sokszor napokig tart az egyeztetés a szobafoglalásnál a járművek mérete miatt. Már többször felvetődött, az alagút jelenlegi formájában nem tartható fenn…

A turista nem gyalogol

Történt-e már valami az ügyben? – Pető Bélát, a lillafüredi Hotel Palota igazgatóját kérdeztük. Azért őt, mert múlt év szeptemberében, a szállóban megrendezett ÉM- vitafórumunkon (Lillafüred jövője volt a téma) került szóba legutóbb az alagút ügye. Akkor többen tiltakoztak a kezdeményezés ellen. Hivatkozván arra is, hogy annak idején a Meseautó című film forgatásakor maga a meseautó is keresztülment alatta…

– A turista nem fog gyalogolni, ma már elvárja, hogy ugyanaz a kényelem várja, mint amihez otthon hozzászokott – érvelt akkor a bővítés mellett az igazgató. – Nem várhatjuk el, hogy a parkolótól sétáljon fel a szállodáig.

Pető Bélától megtudjuk, szeptember óta nem történt (szinte) semmi az ügyben. Ha elviekben egyet is értenek az érintett felek az alagút megmagasításával, még nem ültek le tárgyalni. (A terület az Északerdő Rt.-é, az útmagasság a közútkezelő társaság hatásköre, s a miskolci önkormányzat) Az igazgató megjegyezte, még a napokban kezdeményezni fogja a kerekasztal-beszélgetést, jó lenne még a nyáron elvégezni a munkálatokat.

Nem kerülne sokba

Az alagút bővítése nem ördöngösség, magyarázza az igazgató. A 3,8 méter belmagasságú alagutat 4,2 méteresre, azaz 40 centivel kellene megmagasítani. Annak idején amikor a sziklából az alagutat kivájták (pontosabban kirobbantották), hogy biztonságos legyen, támerősítő betonkoszorúval vastagították meg. Azóta már sokat fejlődött a technológia. A szakemberek szerint nem lenne nagy munka a bővítés és nem is kerülne sokba. Pető Béla szerint nem lenne öncélú a „beavatkozás.” Nem csak a szálló, hanem az idegenforgalom érdeke is.

HM