Magyarország

2010.03.19. 15:28

Hagyó Miklós azt írja: soha, semmilyen formában nem vett át "bûnös" pénzt

<p>Sem Balogh Zsolttól, sem mástól, soha, semmilyen formában nem vett át, és nem fogadott el "bûnös" pénzt Hagyó Miklós - a volt fõpolgármester-helyettes ezt a BKV-t vizsgáló fõvárosi bizottság írásos kérdéseire válaszolta pénteken.</p>

Hozzátette: mindig képviselõi esküjéhez híven végezte munkáját. Az egykori szocialista városvezetõ szerint politikusként van felelõssége a tömegközlekedési cég körüli botrányokban, de jogi felelõssége nincs, mert mindenben törvényesen, jogszerûen járt el.

Hagyó Miklós részletesen és csatolt mellékletekkel válaszolt a BKV-t vizsgáló bizottság kérdéseire. A testületnek küldött válaszokban az egykori városüzemeltetési fõpolgármester-helyettes beszámolt a munkáját szabályozó dokumentumokról és a városvezetés mûködésérõl is. Azt írta: egyedi ügyekben nem kapott instrukciókat, utasításokat a fõpolgármestertõl, valamennyi témáról a Fõpolgármesteri Kabinet heti ülésén esett szó. Hozzátette: a célokat és elképzeléseket nem a fõpolgármester-helyettes határozta meg, hanem egyes dokumentumok és testületek.

Az egykori szocialista városvezetõ arról is beszámolt: a BKV mûködésérõl, szervezeti kérdéseirõl és racionalizálási folyamatáról több alkalommal is kapott tájékoztatást, és sok megbeszélésen vett részt civil és szakmai szervezetekkel is. Emellett rendszeresen kapott információkat a vezetõségétõl, igazgatóságától és felügyelõbizottságától is. Példaként említette, hogy a végkielégítési ügyek kapcsán is tájékoztatást kért a vezérigazgatótól, több esetben pedig belsõ vizsgálat kezdeményezését kérte a felügyelõbizottságtól. A kifogásolható ügyekrõl egyébként erdélyi túráján, a sajtóból értesült és azonnali vizsgálatot indított - tette hozzá Hagyó Miklós.

A politikus azt írta: többször tárgyalt Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettessel is, ha az adott ügy megkívánta. Ilyen eset volt például az új Paraméterkönyv bevezetése, vagy más szakmai ügyek. Ugyanígy munkakapcsolatban állt Mesterházy Ernõvel, a fõpolgármester tanácsadójával is, akivel Demszky Gábor kérésére szakmai egyeztetéseket folytatott.

A volt fõpolgármester-helyettes arról is írt: Horváth Évát a DBR Metro munkatársaként ismerte meg, és megbízási szerzõdéssel dolgozott a Fõpolgármesteri Hivatalnál. Fõ feladata a média megjelenések koordinációja volt és sohasem kérte, hogy bármit közvetítsen a BKV munkatársai, aktuális döntéshozói felé. Kitért Lelovics Ottó szerepére is, aki ugyancsak megbízási szerzõdéssel dolgozott a hivatalnál. Õ többnyire a sportszakmai anyagokkal foglalkozott, és gyakran elkísérte rendezvényekre, közszereplésekre, és tanácsokkal látta el - tette hozzá. Hagyó Miklós állítása szerint nem adott neki olyan feladatot, hogy BKV-nál bárkivel is megbeszélést folytasson.

Hagyó Miklós szerint Demszky Gáborral jó munkakapcsolatban voltak, és bár több szakmai kérdésben ütközött a véleményük, megérti a fõpolgármester elmúlt hetekben tett politikai kijelentéseit és nem kommentálja a személyét érintõ minõsítéseit. A volt helyettes arról is beszámolt: a fõpolgármester korábban többször is nyilvánosan elismerte szakmai munkáját.

A politikus arról is írt: nem fogalmazott meg semmilyen kérést vagy utasítást arra vonatkozóan, hogy a BKV-nál bármilyen külsõ céget vagy személyt kellene preferálni.

Hagyó Miklós úgy véli: politikai felelõssége van, de jogi nincs a botrányos ügyekben. Hozzátette: mindenben törvényesen, jogszerûen, a képviselõi esküjéhez híven járt el. Kijelentette: sem Balogh Zsolttól, sem mástól soha, semmilyen formában, sem a hivatalban, sem máshol, sem dobozban, sem táskában nem vette át és nem fogadott el "bûnös" pénzt.

A szocialista politikust egyébként szerdán hallgatta volna meg a BKV-t vizsgáló fõvárosi bizottság, de az ülés elõtt nem sokkal jelezte: inkább írásban válaszol. A kérdésekre írt válaszokat megkapta péntek délután a testület fideszes elnöke, György István is, aki arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a következõ ülésig tanulmányozni szeretné ezeket a dokumentumokat és nem szólal meg az ügyben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!