Az AI új jelentése elítéli a Guantánamón uralkodó körülményeket

Az Amnesty International (AI) jelentése szerint a Guantánamón még ma is fogvatartott rabok többségét kegyetlen körülmények között, elszigetelve tartják, ami ellenkezik a nemzetközi normákkal. Az emberjogi szervezet “Kegyetlen és embertelen elszigeteltségben a Guantánamo Öböl foglyai” címmel csütörtökön adta ki jelentését.

A terrorizmus gyanújával letartóztatott rabok többségével kíméletlenül bánnak, drótketrecben vagy szigorúan ellenőrzött cellákban élnek. Ráadásul a 2006 decemberében megnyitott, 6-os tábornak nevezett új szárnyban még keményebb feltételek uralkodnak: a korábbinál is nagyobb elszigeteltséget és megvonásokat vezettek be.

A foglyokat a nap 22 órájában zárt, acél magánzárkákban tartják, embert gyakorlatilag nem látnak. A celláknak nincs ablakuk, nem kapnak természetes fényt, sem friss levegőt. Semmilyen tevékenységet nem végezhetnek, 24 órán át megvilágítják és a zárka ajtaján lévő keskeny résen át figyelik őket. Egyedül mozoghatnak csak, magas fallal körülvett udvaron, ahová alig jut be napfény; gyakran csak éjszaka mehetnek ide, tehát napokig nem is látják a napot.

Az Amnesty International követeli, hogy Guantánamót zárják be, a foglyok ellen emeljenek vádat és folytassanak le ellenük nemzetközi normáknak megfelelő, tisztességes eljárást, vagy pedig bocsássák őket szabadon. A szervezet egyidejűleg felszólítja az amerikai kormányt, hogy haladéktalanul enyhítsen a fogva tartás feltételein, és gondoskodjék róla, hogy minden fogollyal a nemzetközi jog és normák értelmében bánjanak. Egyetlen foglyot se tartsanak hosszan magánzárkában, engedélyezzék a foglyok közti érintkezést, a testmozgást, valamint rendszeres személyes és telefonos kapcsolattartást családjukkal. Az amerikai kormány tegye lehetővé, hogy független egészségügyi szakemberek négyszemközt megvizsgálhassák a foglyokat, független emberjogi szervezetek és ENSZ-szakértők meglátogathassák őket.