Az agrárbüdzsé módosítását kezdeményezi a Jobbik

A Jobbik több módosító indítványt is tesz a jövő évi költségvetés agráriumot érintő fejezeteihez – mondta szombati sajtótájékoztatóján Varga Géza, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A szakpolitikus elsősorban a Nemzeti Földalapot, a külföldiek földvásárlását, illetve az agrártámogatásokat érintő tételek átcsoportosítását javasolja. Varga Géza szerint ez nem veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát, ám igazságosabbá teszi a támogatási rendszert.

Az Európai Bizottság várhatóan nem fogja további 3 évvel meghosszabbítani a külföldiek ez év végén lejáró magyarországi földvásárlásának tilalmát – mondta szombaton Varga Géza. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint ugyanis nem elegendő, ha a kormány az EU-s átlagnál alacsonyabb hazai földárakra hivatkozik a kérelem indoklásában.

A Jobbik a családi gazdaságokat támogató uniós direktívát támogatja. Ennek lényege, hogy egy meghatározott földterület felett csökkenne a földtalapú támogatás összege, míg kisebb birtokoknál nőne a szubvenció mértéke.

Az ellenzéki párt 8,2 milliárd forintnyi megtakarítást remél attól a módosító javaslattól, amelyben a földbérleti díjak módosítását kezdeményezik. A díjak a nagyméretű földbirtokok esetében emelkednének, míg a kisebb földterületet bérlők esetében csökkennének. Az így megtakarított összegből egyebek mellett ismét fel lehetne állítani a Földkiadási Bizottságokat, amelyek a visszaéléseket már helyben meg tudnák akadályozni. További források jutnának az erdők és a méhészetek védelmére – tette hozzá az ellenzéki szakpolitikus.
– Független Hírügynökség –