Az adótanácsadó szerint reformértékűek az adóváltozások

Mind a személyi jövedelemadó, mind a társasági adó jövő évi változásai reformértékűek és ekkora mértékű családi adókedvezmény még nem volt Magyarországon – erről beszéltek a PricewaterhouseCoopers szakemberei egy konferencia szünetében hétfőn. Hiányolják ugyanakkor, hogy a járulékok csökkentése elmaradt – hangsúlyozta Lőcsei Tamás cégtárs. A néhány évre tervezett ágazati különadók kifutásáig áll rendelkezésére idő a kormánynak arra, hogy belevágjon a strukturális reformokba, máskülönben nehéz lesz a helyzet – mondta a tanácsadó.

Nagyléptékű, reformértékűnek is nevezhető, amit meglép Magyarország 2011-től kezdődően, elsősorban az szja és a társasági adó terén – mondta a PricewaterhouseCoopers (PwC) sajtótájékoztatóján Lőcsei Tamás cégtárs. Mint fogalmazott, a fő irány az adórendszer versenyképességének javítása. Az a trend bontakozik ki, hogy egyre tisztább és egyszerűbb rendelkezések lépjenek hatályba: 3 éven belül minden jövedelem, illetve társasági bevétel annak mértékétől függetlenül 16, illetve 10 százalékkal adózik – mondta Lőcsei Tamás. Kibontakozik egy másik vonulat is, különadóké, amely a PwC szerint nem túl pozitív. Szerintük is az váltotta ki a különadókat, hogy az Európai Bizottság semmilyen rugalmasságot sem tanúsított Magyarországgal szemben a költségvetési mozgástérben.

Horváthné Szabó Beáta, a PwC igazgatója azt hangsúlyozta, hogy akkora mértékű családi adókedvezmény még nem volt Magyarországon, mint amekkorát 2011-ben bevezetnek. A Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, hogy a szakszervezeteknek valószínűleg igazuk van, amikor azt mondják, a kisebb jövedelműek rosszabbul járhatnak az egykulcsos, 16 százalékos szja-val, de a családi kedvezmény akár le is nullázhatja az adót. Mindamellett még nem tudható, mekkora lesz a minimálbér összege 2011-ben – tette hozzá.

A társasági adó 10 százalékos mértékének az 500 milliós bevételre való kiterjesztése kapcsán Burján Ákos, a PwC igazgatója azt mondta, az leginkább pszichológiai hatásúnak ígérkezik, vagyis a mainál sokkal több cég véli úgy, hogy a nyugodt éjszakák érdekében érdemes befizetni az adót. Arra vonatkozóan nincsenek becslések, hogy a jelenleg körülbelül kétharmadnyi, veszteséget kimutató kis- és közepes vállalkozás közül hányadrész fog így dönteni.

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terveket, valamint a különadókat azért bírálják sokan, mert ezekkel a legfeljebb 3-4 évig rendelkezésre álló ideiglenes bevételekkel egyenlítik ki a nagymértékű adócsökkentések tartós bevételkiesését, amelyek 900-1200 milliárd forintra is rúghatnak. A Független Hírügynökség kérdésére Lőcsei Tamás azt mondta, hogy a kormánynak annyi idő áll rendelkezésére a strukturális reformok elkezdésére, amíg befolynak ezek a külön bevételek. Ha elmaradnak a közigazgatásban, egészségügyben, oktatásban a szerkezeti átalakítások, akkor nehéz lesz a helyzet – fogalmazott a PwC cégtársa. Lőcsei Tamás azt is elmondta, hogy nekik is nagy szívfájdalmuk a járulékcsökkentés elmaradása.