Az adakozás nemes napján

Akt.:
Illusztráció: Vöröskereszt ételosztás Miskolcon
Illusztráció: Vöröskereszt ételosztás Miskolcon - © Fotó: ÉM-archív
A bensőséges hangulatú téli ünnepek közeledtével a Magyar Vöröskereszt – hasonlóan más segítő szervezetekhez – számos ellátandó feladatai közül kiemelten a rászorultak megsegítésére összpontosítja erőforrásait. Grubert Roland írása.

Az ünnepkör hagyományaiban jártas emberek tudják, hogy karácsony második napja évszázadok óta az adakozás napjának számít. A nemesek, tehetősebb polgárok már a középkorban megajándékozták, vendégül látták ezen a napon házuk népét, illetve a környezetükben élő elesetteket, koldusokat.

S ahogy megmaradt napjainkra az adventi időszak főbb érzelmi fundamentumának a megbocsátás, az elfogadás, a békesség és a szeretet, ugyanennyire fontosnak számít az adakozás; önzetlen felajánlása az anyagi és szellemi javaknak és az önkéntes munkának.

Szűkebb hazánknak számító megyénkben különösen tág tere van a rászorultak megsegítésének, hiszen környezetünkben több ezer olyan család él, akiknek az ünnep csak vágyálom maradna az emberi segítőkészség nélkül.

Szervezetünk önkéntesei, támogatói és munkatársai számos formában fogadják a felajánlásokat, hogy majd az összegyűjtött élelmiszereket, játékokat, édességet minél szervezettebben lehessen eljuttatni a nélkülöző családoknak. Jelenleg is él szervezetünk általános adományvonala, a 1359, melynek felhívásával minden adakozni vágyó jóakaró 250 forinttal járul hozzá a karácsonyi segélyprogramok költségeihez.

Önkénteseink a múlt hétvégén összesen 3713 kg élelmiszert gyűjtöttek megyénk Tesco áruházaiban, melyeket közel hat tonna vásárolt élelmiszerrel kiegészítve 3500 tartalmas csomag összeállítására nyílik lehetőségünk.

Ugyancsak múlt héten Tiszaújvárosban járt a Mikulás-kamion (a Coca Cola támogatásával), s a hangulatos rendezvény keretében a megelőlegezett karácsonyi hangulatban részben adományokat gyűjtöttek segítőink, de az országos roadshow-t szervező cég jóvoltából több családot a helyszínen meg is tudtunk ajándékozni.

Reméljük, számos gyermeknek fogunk tudni örömet szerezni azokkal a játékokkal, melyeket a Mikulásgyári gyűjtések helyszínein ajánlanak fel jóakaratú embertársaink. Munkatársaink azon fáradoznak, hogy lehetőleg még gyertyagyújtás előtt kerüljenek ezek az ajándékok a karácsonyfák alá a nehéz sorsú családokban nevelkedő apróságoknak.

Jelen napok történései, akcióink, számos helyszínen való jelenlétünk bizonyítja, hogy az ország legnagyobb karitatív szervezete valóban érdemi módon próbál enyhíteni több ezer rászorult sanyarú sorsán.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg azokról az embertársainkról sem, akiket az elmúlt hetekben ünnepeltünk véradó napi találkozókon, falvakban és városokban, munkahelyeken és civil közösségekben. Közülük számosan az adventi időszak napjaiban, vagy talán éppen a karácsony elmúltával jelennek meg a Vöröskereszt által szervezett véradásokon, hogy a legnemesebb adomány felajánlásával mentsék meg egy ismeretlen beteg életét.

Ők életet ajándékoznak… Kihasználva a szerkesztőség nyújtotta lehetőséget, az adventi várakozás, lelki felkészülés napjainak végéhez közeledve a Vöröskereszt valamennyi munkatársa és társadalmi tisztségviselője nevében köszöntünk minden jóérzésű embert, akik az év során támogatták a rászorultakat, vérüket adták, hogy mások meggyógyuljanak, személyes cselekedeteikkel bizonyították az emberi segítőkészség fontosságát.

– Szerzőnk a Magyar Vöröskereszt egyik megyei igazgatója –További hírek a Magyarország kategóriából