Az Ab munkáját gyorsító népszavazási kezdeményezést hitelesített az OVB

Hitelesítette hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB) azt a népszavazási kezdeményezést, amelynek célja, hogy az Alkotmánybíróságnak harminc, soron kívül eljárásban pedig három napon belül kelljen határoznia a testülethez érkező beadványokról.

“Kezdeményezzük a vonatkozó jogszabályok módosítását úgy, hogy az Alkotmánybíróságnak a hozzá érkező beadványokról 30 napon belül, soron kívüli eljárásban 3 napon belül kötelező legyen határozatot hozni” – ez szerepel az OVB által hétfőn hitelesített aláírásgyűjtő íven.

Az Országos Választási Bizottság megállapította, hogy az aláírásgyűjtő ív a törvényben meghatározottaknak mind formailag, mind tartalmilag megfelel. A határozat ellen a közzétételét követő 15 napon belül lehet kifogást benyújtani.

A testület ezenkívül tárgyalt hétfőn további 24 népszavazási, illetve népi kezdeményezési kérdést – köztük például termőföld-tulajdonlásról, előrehozott országgyűlési választásokról és parkolási változtatásokról szólókat -, de elutasította azokat.