Az a kérdés, ki jön utána

Budapest – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnal elfogadta az SZDSZ-es Molnár Lajos egészségügyi miniszter lemondását. A Haon arra kérte a megye három fekvőbeteg-intézménye első számú vezetőjét, hogy kommentálják a lemondás tényét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnal elfogadta az SZDSZ-es Molnár Lajos egészségügyi miniszter lemondását. A HAON a hír estéjén arra kérte a megye három fekvőbeteg-intézménye első számú vezetőjét, hogy kommentálják a lemondás tényét.

Bulyovszky István, a Berettyóújfalui Területi Kórház főigazgatója rövid volt: nem az a kérdés, hogy vele mi lesz, hanem az, hogy ki jön a helyére – mondta. Fésüs László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke a hírhez csupán annyit fűzött hozzá, hogy az elmúlt héten aláírt finaszírozási szerződés ellehetetleníti az egyetemeket, köztük a DEOEC-t is, ezért írták alá záradékkal a dokumentumot.


A hír felröppenésekor éppen az egészségügyi minisztériumban Matejka Zsuzsa kabinetfőnökkel tárgyalt a Kenézy-kórház főigazgatója a finanszírozási szerződésről. Ónodi-Szűcs Zoltán utóbb elmondta, hogy nem tudtak megállapodni. A főigazgató szerint a lemondás hátterében az SZDSZ elnökváltása állhat.

Miért mondott le Molnár Lajos egészségügyi miniszter?


A “plussszos” Somody lehet Molnár Lajos utódja?
Meg nem erősített információink szerint Somody Imre lehet a leköszönő egészségügyi miniszter utódja. Az Irányított Betegellátás hazai úttörőjeként emlegetett Veresegyházi Misszió Egészségközpont egykori tulajdonosa az ország európai uniós csatlakozását előkészítő kommunikációs központ vezetőjeként is tevékenykedett. A milliárdos üzletember nevéhez fűződik a főként vitaminokat és táplálékkiegészítőket gyártó cég, a Pharmavit alapítása is.

A Pharmavitot 1988-ban Somody hozta létre befektetők bevonásával a Plusssz-termékek előállítására és forgalmazására. Az amerikai Bristol-Myers Squibb Company 1996-ban a Pharmavit Rt.-vel együtt megvette a Plusssz védjegyet és a készítmények forgalmazási jogait. Somody 2002-ben alapított cége, a Plusssz Vitamin e védjegyet és jogokat vásárolta vissza. A szakember a maga és a Somody Kft. többségi tulajdonában lévő Plusssz Vitamint 2005 júliusában adta el teljesen a lengyel Maspexnek, amelynek egyik cége, a Polski Lek SA már 2003-tól kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezett a kft.-ben. Somody akkori nyilatkozata szerint csak így tudta megmenteni és nemzetközi márkává tenni a Plussszt. Amint arról februárban beszámoltunk, a lengyel tulajdonú Plussz Vitamin végelszámolással megszűnik.

A gyógyszerészkamara szerint ezzel lehetőség nyílt az ágazat visszarendezésére. Az SZDSZ elcserélné a tárcát a külügyre?

Az Egészségügyi Minisztérium élére a koalíciós megállapodás szerint az SZDSZ jogosult minisztert jelölni. Az új miniszter hivatalba lépéséig a tárcát helyettesítési jogkörében április 6-ától Horváth Ágnes államtitkár irányítja.

Miért mondott le a miniszter?

Egy korábban napvilágot látott hír nyomán a sajtóban azonnal felmerült, miszerint a lemondás indoka Molnár Lajos súlyos betegsége. Mivel az érintett ezt korábban határozottan cáfolta, nem valószínű, hogy ez áll a lemondás hátterében.

 Az egészségügyi tárcához közelálló forrásunk szerint Molnár lemondása mögött három tényező állhat. Annak idején Molnár Lajos azzal a feltétellel vállalta el a miniszterséget, hogy a kormány bevezeti a több biztosítós rendszert. Mivel a szocialista párt ellenállása miatt egyre valószínűbb, hogy ebben a ciklusban nem lesz több biztosítós rendszer, Molnár – ígéretének megfelelően – elérkezettnek látta az időt a távozásra.

Forrásunk második okként a szocialista párt legfelesőbb vezetését nevezte meg, akik nem volt elégedettek Molnár munkájával és annak kommunikációjával.

Harmadik ok lehet, hogy a kormányzati kommunikáció nyilvánvaló válsága politikai méreteket öltött, és a korábban határozottan cáfolt kormányátalakítás hamarosan elkezdődik. Ezzel kapcsolatban úgy tudjuk: az SZDSZ hajlandó lemondani az Egészségügyi Minisztérium irányításáról – a külügyi tárcáért cserébe.

Mégis személyes okok?

Más szakmai forrásaink szerint viszont Molnár Lajos lemondásának nem politikai, hanem személyes okai vannak. Úgy tudni, hogy az egészségügyi miniszter családjában történt sorozatos megbetegedések miatt kényszerül távozni posztjáról. Név nélkül nyilatkozó kórházvezetők hangsúlyozták: a több biztosítós modell esetleges kudarca nem függött össze a lemondással.

Elkötelezett a kormány

A miniszterelnök és a kormány továbbra is elkötelezett az egészségügyi reform folytatása mellett, az eddig meghozott intézkedéseket a betegek érdekeit jól szolgáló, minőségi ellátást nyújtani képes, fenntartható és igazságos módon finanszírozott egészségügyi ellátás irányába tett helyes lépéseknek tekinti – fogalmaz a Kormányszóvivői Iroda közleménye.

A gyógyszerészek és a kórházak örülnek

A Magyar Gyógyszerész Kamara szerint szakmailag régóta indokolt lett volna Molnár Lajos lemondása. Horváth Tamás elnök hangsúlyozta: a távozó miniszter több intézkedésével visszafordíthatatlan károkat okozott, de lemondásával megnyílt a lehetőség az ágazat visszarendeződésére. Az elnök reméli, hogy Molnár Lajos utóda kompromisszumkész, és konszenzusra törekvő szakember lesz.

Tapssal és hangos éljenzéssel fogadták Molnár Lajos lemondásának hírét Siófokon a Magyar Kórházszövetség kongresszusán. Értesüléseink szerint Golub Iván, a testület most leköszönő elnöke két előadás között jelentette be a tárca vezetőjének távozásáról szóló hírt.

A KDNP tempóban szólt

A KDNP egyébként ezúttal tempóban szólította fel a minisztert a távozásra: az MTI szerda déli híre szerint az ellenzéki párt azért követelte Molnár Lajos lemondását, mert szerintük szakmailag és emberileg alkalmatlan a miniszteri szolgálatra. Nagy Kálmán, a KDNP országgyűlési képviselője Latorcai Csabával, a Budai Gyermekkórház felügyelőbizottságának elnökével tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a jelenlegi, ellátásra képtelen egészségügyi rendszer kialakításáért Molnár Lajos “egy személyben felelős”, mivel “előnyben részesítette a döntéseiben az üzleti érdekeket, a bürokráciának az érdekeit”. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől azt kérte a KDNP, hogy mentse fel az egészségügyi tárca vezetőjét, továbbá adjon lehetőséget olyan új kórházi struktúra és ellátási rend kialakítására, amelyben a gyerekek élete nem forog veszélyben amiatt, hogy a kezelést a szükséges kórházi kapacitás hiányában kell elutasítani.

Sikeres a reform első szakasza

Visszatérve a hivatalos közleményre, a dokumentum így fogalmaz: “A reform első szakasza nehéz alkalmazkodási kényszert teremtett a sok éve mozdulatlan egészségügyi rendszernek. A reform első szakasza, az elkerülhetetlen vitákkal és konfliktusokkal együtt is, sikeres. Ebben Molnár Lajosnak elévülhetetlen érdemei vannak. A miniszterelnök megköszönte és elismerését fejezte ki azért a munkáért, amelyet Molnár Lajos a magyar egészségügy megújítása érdekében végzett.Az egészségügyi reform következő nagy feladata a biztosítási oldal megújítása. A reform második szakaszának sikeréhez elengedhetetlen, hogy azt már ne terheljék a struktúraváltásból fakadó konfliktusok, ne legyen megkérdőjelezhető az átfogó és összetett döntéshez szükséges szakmai és politikai bizalom.”

Kapcsolódó anyagok:

  • KDNP: Személyes siker Molnár Lajos lemondása
  • A kormány nem lép vissza
  • MDF – időszerű volt Molnár távozása