MEAFC: Az A csoport erősebbet kíván

Akt.:
Remek eredményt értek el
Remek eredményt értek el - © Fotó: ÉM-Archívum
Miskolc – Lezárta az előző évadot a MEAFC, de már készülnek a következőre.

A megye történetének egyik legjobb férfi bajnoki eredményével zárta a számára szombaton befejeződött idényt a Miskolci EAFC NB I/B-s férfi-kosárlabdacsapata: az egyetemisták a negyedik helyezettként fejezték be a 2016/2017-es évadot. Rakaczki Zoltán, a klub elnöke az alábbival kezdte az értékelést.

– A választ kicsit korábbról kezdeném – mondta a klubvezető. – A férficsapat 2015 őszén kapta meg a lehetőséget a szövetségtől, hogy az NBI/B-s bajnokságban induljon, és az elmúlt két szezon alapján szerintem joggal kijelenthető, hogy ez egy helyes döntés volt a részükről.

Az idei évnek is úgy indultunk neki, hogy a csapat stabilan szerepeljen a mezőnyben, illetve mikor kiderült, hogy jövőre a legjobb 14 csapat lesz kiemelt NBI/B-s együttes, egyértelműen ebbe a körbe kívántunk bejutni. Ez a célunk maradéktalanul teljesült, az alapszakaszt a Keleti csoport második helyén fejeztük be.

Jó szellemiségű

A rájátszásban, a Győr elleni továbbjutással már az NBI/A-s feljutás is elérhető távolságba került…

– A csapat már az alapszakasz teljesítményével szenzációs eredményt ért el, hiszen az elmúlt évtizedek legjobb szereplése egy jó 10 évvel ezelőtti NB I/B-s 8. hely volt – fogalmazott Rakaczki Zoltán. – A Győr kiejtése hab volt a tortán, a szezon teljesítményére felrakta a csapat a koronát.

A 4. hely a MEAFC 1978-as élvonalból történő kiesése óta az egyesület legjobb eredménye. Az A csoport azonban – ahogy mondani szokták – már más kávéház, a klubnak nem voltak idén feljutási céljai, de jó érzés volt látni, hogy ennek a közelébe tudtunk jutni.

Az elmúlt szezon legfőbb tapasztalatait az elnök így foglalta össze.

– Úgy gondolom, sikerült egy fiatalokra építő, jó szellemiségű társaságot összehozni – hangsúlyozta Rakaczki Zoltán. – Az idény nagyobb részében – ha sokszor csak szoros végjátékokban is –, de a győzelmek domináltak. Ez azért is nagy szó, mert játékosaink nagy része egyetemi vagy középiskolai tanulmányai mellett sportol, de a többiek sem klasszikus főállású sportolók. Ezen a területen fokozatosan szeretnénk előre­lépni, egyre professzionálisabb keretet tervezünk kialakítani, persze döntően továbbra is az egyetemistáinkra és a helyi nevelésekre építve.

A Bene Szilárd, dr. Fejes János kettős maximális köszönetet érdemel az elvégzett munkáért, eredményeik a MEAFC nagykönyvébe kerülnek. Az ő helyzetük a játékosokéhoz hasonlóan alakult, egyéb munkaelfoglaltságok mellett látták el feladatukat. De mindez tudatosan alakult így, az első két NBI/B-s évünkben ezt a felállást választottuk és a döntés végül sikeresnek bizonyult.

A folytatásban új lapot kezdünk majd írni, számos területen előre kívánunk lépni a korábbiakhoz képest. Ehhez a most véget ért szezon jó alapot ad. A múltkori mérkőzéssel ezt a két évet sikeresen lezártuk, maximális köszönet illeti a játékosokat, az edzőket és természetesen támogatóinkat, szurkolóinkat.

Mindhárom fronton

A folytatásról ezeket nyilatkozta a MEAFC első embere:

– Mi, akik a klubnál dolgozunk, a megalapozott építkezésben hiszünk – húzta alá Rakaczki Zoltán. – Látnunk kell a lehetőségeink határait, stabilizálnunk kell a működésünket. Az A csoport számos ponton erősebb építményt kíván, mint amilyennel mi jelenleg rendelkezünk. Ez az anyagiakon kívül szakmai-szervezeti kérdéseket is jelent és a kulcsfontosságú utánpótlás-nevelés kérdését is. Több fronton érdekeltek vagyunk, hiszen egyetemi csapatként az egyetemi sport területén is helyt szeretnénk állni.

– Mindhárom fronton sikerült előrelépnünk, újabb edzők és stábtagok kerültek a szakosztályhoz, bővül az utánpótlásunk bázisa és csapataink száma, mindez ráadásul eredményességgel is párosult. Az egyetemi sport területén pedig elég megemlítenünk az idei miskolci rendezésű Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság Final Four férfi 3. helyét, valamint a rövidesen általunk megrendezésre kerülő Európai Egyetemek Kosárlabda Bajnoksága tényét, amire gőzerővel készülünk. A most még felújítás alatt álló Egyetemi Körcsarnok ekkor debütál majd.

A következő szezon terveiről

Az elnök erről ezeket nyilatkozta: – A következő bajnoki idény előkészítése előrehaladott állapotban van, egyrészt mert nem szeretnénk a jövőben sem az utolsó pillanatra hagyni semmit, másrészt rövidesen az Európai Egyetemek Kosárlabda Bajnokságára kell fókuszálnunk, szeretnénk méltó házigazdái lenni ennek a nagy eseménynek.

Túl sok változás játékosfronton nem várható, hiszen az előző évi keret is többéves távlatban, stratégiai szempontok figyelembevételével alakult ki. A jövő évi kerettel kapcsolatban néhány napon belül részletes tájékoztatást tudunk majd adni.

– ÉM-MI –