Friss hírek

2008.11.11. 06:16

EGÉSZSÉG - Szívenergia hajtja a jövő szívritmusszabályzóját

<p>Brit kutatók olyan miniatűr generátort fejlesztettek ki, amely a dobogó szív energiájából tud áramot fejleszteni. Ilyen generátor hajthatja majd a szívritmus-szabályozók következő nemzedékét.</p>

A generátorral működő pacemaker sokkal tovább tarthat, és olyan új funkciókat kaphat, amelyek most nem lehetségesek az áramellátás korlátozottsága miatt.

A kísérleti mikrogenerátor a szívritmus-szabályozó működéséhez szükséges áram 17 százalékát képes megtermelni. A kutatók most azon dolgoznak, hogy a felhasznált anyagok tökéletesítésével emeljék a megtermelhető áram mennyiségét.

A kutatók szerint a továbbfejlesztett minigenerátorral a szívritmus-szabályozó gyakorlatilag végtelen ideig működhet.

Ma a pacemakerek teljesítőképességét az akkumulátor határolja be. Maga a ritmusszabályzó alkalmas lehetne arra is, hogy sok megfigyelési adatot közöljön a szív működéséről, de ehhez lényegesen nagyobb elemet kellene a betegnek viselnie, ami kényelmetlen és esztétikailag elfogadhatatlan.

A szívgenerátort a Southamptoni Egyetem klinikájának kutatói fejlesztették ki Paul Roberts vezetésével, és hétfőn este ismertették az amerikai szívgyógyász-társaság éves konferenciáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!