Az 50–56 éves nők között a leggyakoribb

Illusztráció
Illusztráció - © Forrás 710keel.com
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Magyarországon évente körülbelül 5–6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata.

Százból öt örökletes

Az emlőrák 50–65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti. A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8–10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10–12. nőnél alakul ki a betegség. Az örökletes emlőráknál – családi halmozódás, BRCA1 vagy BRCA2 génmutációk – ennél nagyobb a megbetegedés esélye. A két gén mutációi átlagosan kilencszeresére emelik az emlőrák kialakulásának várható esélyeit. 100 megbetegedésből Magyarországon általában 5 esetben fordul elő örökletes megbetegedés.

Az emlőrák kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. A korai emlőrákok esetén nagyjából 80%-os 5 éves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát már nagyrészt meggyógyítható. A késői stádiumú, áttétes emlőrákok esetében ez az arány mindössze 15% körüli. Ez sem kevés azonban, hiszen az érintettek egy része – a korábbi évtizedekkel ellentétben – ma már sokszor hosszú ideig, jó életminőségben élhet együtt a betegséggel.

Az emlőrák időben történő felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat. Minél hamarabb forduljunk orvoshoz, ha az emlőnkben csomót tapintunk! Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, és érdekes módon minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú daganatról van szó.

Kicsi a sugárterhelés

A mammográfiás – röntgensugarakkal végzett – emlőrákszűrés 2002 óta ingyenesen biztosított minden magyar nő számára. Ez a vizsgálat kétévente javasolt a 45 és 60 közötti korosztálynak. A sugárdózis miatt nem kell aggódnunk: egy mammográfiás vizsgálat 0,2–0,4 millisievert sugárterheléssel jár – ez épp tíz mellkasröntgennek felel meg.

– ÉM –