Az ügyészség nem tervez büntetőeljárást a 98 százalékos különadó ügyében

Az úgynevezett Sukoró-ügyben nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség, de folyamatban lévő eljárásról, nyomozati cselekményről nem adható felvilágosítás egy vonatkozó alkotmánybírósági állásfoglalás szerint – egyebek mellett ezt közölte a legfőbb ügyész válaszában, amelyet egy interpellációra adott hétfőn a Parlamentben. Kovács Tamást az MSZP-s Molnár Csaba interpellálta.

A szocialista politikus azt kérdezte, hogy indítanak-e eljárást hivatali visszaélés miatt a 98 százalékos különadó miatt, ha ugyanilyen gyanú miatt a sukorói beruházás ügyében is nyomozás indult. Az ügyészség nem tervez ilyen büntetőeljárást.

Molnár Csaba emlékeztetett, hogy több mint egy éve az ügyészség előtt van egy feljelentés, amely szerint az egyik volt miniszterelnök hivatali visszaéléssel gyanúsítható a Sukoróra tervezett kaszinó ügyében. A feljelentők azzal érveltek, hogy nem lehetett volna a beruházást nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánítani, mert ennek nem voltak meg a feltételei. Molnár Csaba felszólalásában nem említette név szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt.

A képviselő úgy érvelt, hogy egy bűncselekmény megállapításának alapja a jogellenesség. Értelmezése szerint a végkielégítések meghatározott részét terhelő 98 százalékos különadó esetében felmerülhet a hivatali visszaélés gyanúja, mivel az Alkotmánybíróság egyszer már kimondta ezen teher alkotmányellenességét, mégis benyújtották a törvényt újra, módosított formában. A politikus arra volt kíváncsi, hogy egyenlő mércével mér-e az ügyészség, és indít-e eljárást a különadó ügyében is. Molnár Csaba mikrofonját kikapcsolták a felszólalás végén, mert lejárt az időkerete, de ő a figyelmeztetés után tovább beszélt.

A legfőbb ügyész válaszában megerősítette, hogy az úgynevezett Sukoró-ügyben nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség, de erről nem adhat felvilágosítást. A különadó kapcsán pedig nem tervezik büntetőeljárás megindítását, mert az Országgyűlés törvényalkotási folyamatának vizsgálata nem tartozik az ügyészség hatáskörébe, valamint a képviselők bíróság előtt nem vonhatók felelősségre parlamenti szavazatuk alapján – tette hozzá Kovács Tamás.

Molnár Csaba viszontválaszában jelezte: tisztában van azzal, hogy leadott szavazata miatt egyik képviselő ellen sem lehet eljárást indítani. Elmondása szerint arra volt kíváncsi, hogy indítanak-e eljárást azok ellen, akik benyújtották a törvénymódosítást a különadóról, mivel a folyamatnak ez a szakasza még nem minősült szerinte jogalkotásnak.

Molnár Csaba nem fogadta el a legfőbb ügyész válaszát, az Országgyűlés viszont igen.
– Független Hírügynökség -