Friss hírek

2008.10.22. 15:09

A szerbiai szegénység leginkább a gyerekeket sújtja

<p>Félmillió ember nyomorog Szerbiában. Az illetékes állami intézmények jutottak erre a becsült adatra. 2002-ban egymillió szerb polgár nélkülözött. Ám ami különösen aggasztó, a lakosság legveszélyeztetettebb kategóriái ugyanazok maradtak.</p>

Judita Reichenberg, az UNICEF szerbiai igazgatója szerint a szerbiai szegénység elsősorban a romákat, a nőket, a falusi háztartásokat, a menekülteket érinti, ám a legkiszolgáltatottabbak a gyerekek. Az UNICEF tavalyi jelentése szerint Szerbiában minden ötödik gyerek vagy szegénységben él, vagy annak veszélye fenyegeti.

Milica Velimirovics pszichológus és egy gyermekvédelmi központ koordinátora szerint az utóbbi években nem történt előrelépés, hogy a gyerekeket megóvják a nyomortól. Azt állítja, hogy e tekintetben a helyzet rosszabb, mint volt.

A másik veszélyeztetett kategória a rokkantak és családtagjaik. Ez a mintegy 800 ezer lelket számláló csoport a szegénység és az emberi méltóság határán él. A rokkant nők pedig "a legszegényebbek a szegények között".

Vitomir Mihajlovics, a Roma Nemzeti Tanács elnöke arra mutat rá, hogy a cigány népesség a legkevésbé képzett nemzeti közösség Szerbiában mindazokkal a problémákkal, amelyek ebből is adódnak. Szerinte a romák 80 százaléka funkcionális analfabéta. Nincs arról hivatalos adat, hogy hány tagot számlál a szerbiai roma közösség. Becslések szerint mintegy 800 ezren lehetnek az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!