Avasi paneltűz – Tűzoltók ültek a vádlottak padján

Avasi paneltűz - Tűzoltók ültek a vádlottak padján
Avasi paneltűz - Tűzoltók ültek a vádlottak padján
Miskolc – Odaveszett a családja – a mulasztók és a felelősök megbüntetését szeretné elérni.

Hétfőn reggel kezdődött a Miskolci Járásbíróság dr. Kolláth Sándor vezette tanácsa előtt annak a hét tűzoltónak a büntetőpere, akik ellen a 2009. augusztus 15-ei avasi tűzvészben életét vesztett három ember – anya és két gyereke – hozzátartozója emelt vádat.

Ugyanezen tanács tárgyalja az ügyészség vádja alapján egy másik eljárásban a paneltűz keletkezésével, gyors terjedésével vádolt négy ember ügyét. (Egyikük a tűzfészek-lakás tulajdonosa, aki senkinek sem szólt a tűzről, csak elmenekült. A másik három vádlott a panelház hőszigetelési munkálatain dolgozott.)

Hálált okoztak-e a hibák?

A hétfőn kezdődött eljárásban dr. Török Zsolt ügyvéd, mint a magánvádló jogi képviselője terjesztette elő a vádiratot, a magánvádló érzelmi okokból távol maradt. A vádlottak padján helyet foglaló hat aktív és egy visszavonult tűzoltó ellen a szakértők bevonásával évekig tartó nyomozás végén a vádhatóság nem emelt vádat, de a gyermekeit és feleségét a tűzvészben elvesztett férfi és jogi képviselője szerint az anya, 13 éves fia és 16 éves lánya halála ok-okozati összefüggésben áll a tűzoltók által elkövetett mulasztásokkal, szakmai hibákkal.

Török Zsolt részletesen kifejtette, megbízója álláspontja szerint kit és milyen felelősség terhel: A vádirat szerint a miskolci egységek szolgálati parancsnoka szakmai hibát vétett, amikor a nagy számú segélykérés ellenére – amelyekből tudni lehetett, hogy több emelet magasságig felcsapnak a lángnyelvek – kettes szintű riasztást adott ki. Később, amikor a tűzhöz közeledve a Petneházy bérház közeléből látta, hogy nagyobb a baj, mint azt feltételezte, még mindig csak hármas szintűre emelte a fokozatot, holott a magánvádló – és az általa beszerzett szakértői vélemény szerint – kezdettől indokolt lett volna négyes szintű riasztást elrendelni, amikor Diósgyőr, Kazincbarcika mellett Szerencsről is jöttek volna egységek, amelyek így sokkal hamarabb odaérhettek volna a helyszínre.

ÉM-SZP