Avasi paneltűz – Ki felel anya és két gyereke haláláért?

Avasi paneltűz – Ki felel anya és két gyereke haláláért?
Miskolc – Befejezésükhöz közelednek első fokon az avasi paneltüzes perek.

Várhatóan az ítélkezési szünetet követően, szeptember elején dönt a Miskolci Járásbíróság abban a két büntetőügyben, amelyek során a három halálos áldozattal járó avasi paneltűz érintettjeivel kapcsolatban felmerült büntetőjogi felelősséget kell tisztáznia a bíróságnak.

Mint már többször megírtuk, három ember – anya és két kamaszgyereke – veszett a lángok közé 2009. augusztus 15-én, amikor nem tudtak kimenekülni égő, füsttel telített Középszer utcai otthonukból. A lángok az alattuk lévő lakásban keletkeztek, és meglepő intenzitással terjedtek egyre feljebb. A tűzben rekedt asszony többször és egyre kétségbeesettebben telefonált a tűzoltóknak, ennek ellenére csak késve hozták ki a családot a lakásból.

Magánvád

Az egyik eljárásban négy ember ül a vádlottak padján, akik a paneltűz keletkezésével, gyors terjedésével hozhatók kapcsolatba. Egyikük a tűzfészek-lakás tulajdonosa, aki senkinek sem szólt a tűzről, csak elmenekült, ellene okozó által elkövetett segítségnyújtás elmulasztása a vád, míg a másik három vádlott a panelház hőszigetelési munkálatain dolgozott, és őket azzal vádolja az ügyészség, hogy munkavégzésük során elkövetett vétkes mulasztásuk eredményeként terjedt át a tűz a család otthonára.

Ebben az ügyben az ügyészség képviseli a vádat, azonban az oltásban résztvevő hat aktív és egy visszavonult tűzoltó ellen a szakértők bevonásával évekig tartó nyomozás végén a vádhatóság nem emelt vádat.

A tragédia során feleségét, 13 éves fiát és 16 éves lányát elvesztett édesapa azonban újabb szakértőket kért fel annak tisztázására, terhelheti-e felelősség a tűz oltásában résztvevőket családja haláláért, majd magánvádas eljárást kezdeményezett hét tűzoltó ellen.

A Török Zsolt, miskolci ügyvéd által benyújtott vádirat szerint a miskolci egységek szolgálati parancsnoka szakmai hibát vétett, amikor a nagy számú segélykérés ellenére – amelyekből tudni lehetett, hogy több emelet magasságig felcsapnak a lángnyelvek – csak kettes szintű riasztást adott ki, amit később is csak hármas szintűre emelt, holott a magánvádló – és az általa beszerzett szakértői vélemény szerint – kezdettől indokolt lett volna négyes szintű riasztást elrendelni.

A bíróság az elmúlt hónapokban a tűzről készült felvételek tanulmányozása során részletesen hallgatta meg a szakértőket és a tűzoltókat, még a hétfői tárgyalási napon is a videókat tekintette meg. Az ügy végére szeptember elején kerülhet pont, a előreláthatólag nyolcadikán hirdethet ítéletet a járásbíróság.

ÉM-SZP