Avasi kilátó: Reped. Vajon masszív-e?

Az Avasi kilátó
Az Avasi kilátó - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Avasi kilátó: felújítást nem, csak állagmegóvási munkákat terveznek az operafesztivál után.

Tovább romlott az Avasi kilátó állapota, jelezte az Agorán (az Észak-Magyarország internetes levelező fórumán) Kanyog Miklós levelezőnk. Egy évvel ezelőtt már írt hasonlót, akkor (tavaly júliusban) el is látogattunk vele Miskolc jelképéhez, megmutatta a repedéseket. Azonnal feltűntek, az aljzaton, a falon, a lépcsőkön – mindenhol, akkor be is számoltunk a tapasztaltakról lapunkban. Mondta, azt is hogy hol összezártabbak, hol nyitottabbak a rések, úgy vélte, a torony kilengésétől függ, hogy milyenek. Most arról számolt be, újra kinn járt a kilátónál, és még nagyobbaknak látja a repedéseket, mint egy évvel ezelőtt voltak.

50 éve épült

Nem csoda egyébként a kilátó rémes állapota, hiszen közel 50 éve, 1963-ban épült. Felújítását tervezte a város, a belvárosi rehabilitáció (Integrált Városfejlesztési Stratégia, IVS) második ütemében. A tervek elkészítésére (2010 első felében írtunk róla) ki is írta a város a közbeszerzési eljárást, akkor az engedélyes tervek is elkészültek, IVS 2 azonban nincs, legutóbb azt nyilatkozta az új városvezetés, hogy várnak a pályázat kiírására. Arról viszont nem tudni, hogy továbbra is tervezik-e a kilátó teljes rehabilitációját.

Mindenesetre a napokban az az információ jutott el hozzánk, hogy az operafesztivál után (Puccini Toscáját a kilátó előtt adják elő az érdeklődőknek június 15-én) elkezdik a kilátó felújítását, ám mint kiderült, csak részben igaz a hír.

Karbantartják

Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, a városi ingatlangazdálkodó cég, a MIK Zrt. a kilátót rendszeresen ellenőrzi, a rongálásokból adódó károkat, balesetveszélyt jelentő hibákat javítja, erejéhez mérten a szükséges állagmegóvási munkálatokat elvégzi, de ennél nagyobb mértékű felújítást nem terveznek. A repedések kapcsán elmondta, két évvel ezelőtt statikai szempontból vizsgálta meg egy független szakértő a kilátót, amelynek eredménye szerint nincs vele probléma.

A napokban mi is beszéltünk egy független statikussal, aki ígérte, a héten eljön velünk, s megnézzük együtt. Szeretnénk biztosan tudni, ő hogy látja, a repedések ellenére is masszív-e a kilátó. A tapasztaltakról beszámolunk.

ÉM-HM


Kapcsolódó cikkek:

Operafesztivál – Tosca az Avason. Hol lehet majd parkolni?

Miskolc – Az operafesztivál idején Puccini: Tosca című operáját az Avasi kilátónál láthatja a közönség június 15-én (pénteken) este 9-től. A nézőtér a kilátó melletti parkoló helyén lesz, hiszen a színpadképbe, díszletbe maga a kilátó is beletartozik majd. Hol lehet majd parkolni az előadás idején? – kérdezte olvasónk.

Biztonságos a kilátó, állítja a MIK

Miskolc – Tervek vannak a felújításra is, de a részletekről még nem kíván nyilatkozni az önkormányzat.

Vandálok teszik tönkre a táblákat (is) Miskolcon

Miskolc – Miért nincsenek eligazító táblák arra vonatkozólag, hogy merre van az Avasi Kilátó, Miskolc egyik jelképe? – kérdezi Olvasónk.

Elhunyt az Avasi Kilátó tervezője

Miskolc – Súlyos betegségben, életének 80. esztendejében meghalt Hofer Miklós Ybl- és Széchenyi-díjas építész, akinek a nevéhez fűződik Miskolc egyik jelképének, az Avasi Kilátónak a megtervezése is.

Fény nélkül maradt az Avasi kilátó

Miskolc-Avas – Nem ezen spórol a város, csak műszaki hiba történt.

Miskolci Operafesztivál – Tosca az Avasi kilátónál

Miskolc, Budapest – Kevés előadás és néhány különlegesség várja az idei operafesztivál közönségét.

Operafesztivál – „Szavazzanak a lábukkal az operára!”

Miskolc – Az Operafesztivál minél több programján vegyenek részt – ezt kéri Kesselyák Gergely fesztiváligazgató.