Avasi Kilátó és Templom, így kell ennek lennie?

Avasi Kilátó és Templom, így kell ennek lennie?
Miskolc – Az Avasi Kilátó és az Avasi Református Templom a város büszkesége, kedvelt turista látványossága lehetne, de könnyebben asszociálhatunk egy gettóra, mint a miskolciak szeme fényére. 

Turistalátnivaló lehetne a festői környezetben elhelyezkedő TV-torony, amelyet gyönyörű erdős park veszi körül a hegytetőn. A belvárostól nem helyezkedik el messze, akár a város egyik leglátogatottabb nevezetessége is lehetne, hisz szinte az egész várost belátni a tetejéről. Ennek ellenére nagyon kevesen keresik fel, hogy ily módon kapcsolódjanak ki a természetben. (Ottjártamkor mindössze egy négyfős talán spanyol turistacsoport és néhány antennaszerelő tartózkodott az építményen; verőfényes napsütésben, a nyár közepén). Ennek okai között szerepelhet, hogy méltatlanul mellőzve van: a környezete szemetes, üres üvegek cigarettás dobozok csikkek papírok szerte szét, a falai, korlátai, lépcsője, más szóval szinte minden négyzet centimétere falfirkás, graffitis.

A megrongált részek nincsenek helyre állítva, ahol igen, abban sincs köszönet. Kereshetünk okokat, hogy vajon miért nem látogatják, miért ilyen szemetes, miért nincs rendben tartva? Bár a kilátást kissé akadályozzák a környező fák, ésszerű lenne, ha a felső rész is nyitva lenne a nézelődők előtt a nap délelőtti óráiban is és nemcsak éjszaka a bulizni vágyó fiatalok előtt. Ezzel eljutottunk a következő pontra: nem tartom valószínűnek, hogy a rengeteg szétdobált szemét a kilátásban gyönyörködőktől származna, inkább az éjszakánként szórakozóktól. Ezt a helyzetet kellene valahogy megoldani.

A napközbeni nyitva tartás mellett vonzóbbá kéne tenni a városunk felé magasodó építményt. Ha valaki el is indulna a felfedezésére, könnyen eltévedhet az avasi kis utcák labirintusában, – szerencsésebb lenne valahogy jelölni az útvonalat, hogy merre kell mennie. A városból a Kilátó felé kanyarodva református templom mellett haladhatunk el.

A temető gondnokától megtudtuk, hogy a templomkert, a temető a helyi fiatalok gyülekezési helyévé vált éjszakánként. Az itt dorbézoló fiatalok, kábítószereket és alkoholt fogyasztani gyűlnek ide. A nyomaikat minden másnap reggel felfedezhetjük: szétdobált üvegek, sörös dobozok, zacskók és tűk, az ilyen jeleken túl az is előfordult már, hogy sírt döntöttek ki vagy összetegelték a templom ajtó melletti falat. A gótikus templom falának rendbe tételére debreceni restaurátorokat kellett hívni. Ma már csak a vakolat világosabb árnyalata jelzi a helyét. Kedd éjszaka a templom mellett található fa építésű harangtorony oldalába karistoltak feliratokat.

Bár a kertet folyamatosan tisztítják, takarítják, szépül a korlát: festik, a környékére is nagyobb figyelmet lehetne fordítani. Több mint egy év telt el a tavalyi falfirkás eset után, vajon tettek-e ezóta valamit, hogy ne ismétlődjön meg? Még mindig nem épült kerítés köréje és így nem is lehet “kizárni” az ilyen eseteket. A várostól bár érkezett rá pénz, de mint legtöbbször nem elegendő. Pedig már egy felújítás is ráférne mind a templomra, mind a harangtorony épületére.
Kapcsolódó cikkek: