Egy kis avasi múltidézés

Akt.:
Az Avasi kilátó is a túra egyik helyszíne lesz
Az Avasi kilátó is a túra egyik helyszíne lesz - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – Tematikus séta és filmvetítés is lesz a múzeum októberi rendezvényén.

Páratlan örökségünk: a történelmi Avas címmel szervez rendhagyó programot október 13-ára a Herman Ottó Múzeum. Az intézmény többek között így csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához.

– Mivel az országos programsorozat szervezői ebben az évben a „Szenzációs Örökségünk” mottót tűzték a fesztivál zászlajára, így mi is azon kezdtünk el gondolkodni, hogy hogyan illeszkedünk ebbe bele. A konkrét témához nem kellett messzire mennünk: a történelmi Avas a maga múltjával szervesen illeszkedik a várostörténetbe – mondta Nagy Attila, a Herman Ottó Múzeum munkatársa.

Tematikus séta

A cél az – folytatta – , hogy átformálják azt a negatív sztereotípiát, ami legtöbbeknek elsőre eszébe jut az Avasról.­­­

– Egy tematikus sétával kezdünk, mely során bejárjuk majd a 15. századi alapokkal rendelkező Avasi templomot, a harangtornyot és a temetőt, megtekintjük a különleges stílusjegyekkel épült borházakat számtalan pincéjükkel, majd a városi jelképpé vált kilátót. Végül az arborétumot is meglátogatjuk, aminek létezéséről elég kevesen tudnak – mondta Nagy Attila. Az avasi sétán Kapusi Krisztián, a múzeum történésze és Szunyogh László megyei főépítész kalauzolja majd az érdeklődőket.

A program ezt követően a kiállítási épületben a Bádogváros című film vetítésével folytatódik, melyet pódiumbeszélgetés követ az Avas múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

– A beszélgetésen részt vesz majd az említett „idegenvezetőkön” kívül, Csáki László, a film rendezője, Kupcsik Sarolta idegenvezető és Szendrei Mihály, a Miskolciak az Avasért Alapítvány tagja is – részletezte Nagy Attila.

A rendezvény két hét múlva Szolyák Péter régész elő­adásával és kulturális programmal zárul.

ÉM-TÁAvas.
BOON.HU


hirdetés