Avas hírei

2018.04.29. 17:01

Nem csak közösségi tér épül az Avason

Miskolc - Multifunkcionális központot létesítenek az Avason.

Miskolc - Multifunkcionális központot létesítenek az Avason.

Több mint egymilliárd forintos kormányzati forrásból épít új multifunkciós tornacsarnokot az Avason a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium. Az új komplexum alapkövét hétfőn tették le.

Az eseményen először az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Holczinger Ferenc mérföldkőnek nevezte az iskola életében a fejlesztést, mint mondta, a rend által üzemeltetett intézmény az elmúlt két és fél évtizedben közel ezerötszáz diákot indított el az élet útján, miközben maga a gimnázium is folyamatosan fejlődött.

Folyamatosan gazdagodott

– Közel tíz évvel ezelőtt aztán egy új célt tűztünk ki magunk elé: építeni egy olyan létesítményt ahová egyrészt az iskola minden tanulója és dolgozója befér, másrészt pedig ami a közösségépítő tevékenységünket is szolgálni tudja. A program a környezetünkkel folytatott párbeszéd eredményeként folyamatosan gazdagodott, és magáévá tette leendő partnereink szükségeit is. Így alakult ki a Közös-Tér Központ – mondta az igazgató.

A komplexum a Fényi melletti zöld területen épül. A multifunkciós tornacsarnok játékterében keresztben két kosárlabda-edzőpályát, ­hosszában futsal mérkőzések megtartására is alkalmas, szabvány méretű kosárlabdapályát alakítanak ki, melyhez kétszáznegyven fős mobil lelátó és edzőterem is kapcsolódik. A csarnok helyet ad majd városi klubok által szervezett sporteseményeknek és nagyobb iskolai rendezvényeknek egyaránt.

Példaértékű

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere példaértékűnek nevezte a jezsuita rend tevékenységét, mint mondta, az önkormányzattal számos közösségfejlesztő programot vittek véghez többek közt az Avas városrészen is.

– A jezsuiták szakrális, spirituális központot építettek ott, ahová annak idején szándékosan nem terveztek templomot, majd terveiket tovább szőve, újabb lehetőségeket kihasználva jutottak el a mai napig. Büszke és boldog vagyok, hogy beruházásukat Magyarország kormánya is támogatásra érdemesnek találta – hangsúlyozta a városvezető.

A Közös-Tér Központ megvalósulását 1,3 milliárd forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) költségvetési forrásból.

A beruházásra a kivitelezőnek várhatóan egy év áll majd rendelkezésre.

- TÁ -


Lássuk a pozitívumokat

Fülöp Attila, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kifejtette: természetes, hogy a most induló fejlesztést támogatják, hiszen azzal minden érintett fél egyértelműen nyer: – Sajnos, a keresztény értékek Európa számos pontján kerülnek zárójelbe nap, mint nap. Ennek ellenére én azt kérem a sok negatív hír mellett, lássuk meg a pozitívakat is, merthogy itt, Kelet-Közép-Európában nem vagyunk ezeknek híján – utalt a helyettes államtitkár a miskolci program apropójára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!