Avas hírei

2017.06.02. 08:58

Újraburkolta volna az Avasi kilátót a miskolci férfi

Miskolc - Társadalmi munkában tenne azért Kondrát Zoltán, hogy újra szép, turistavonzó legyen az Avasi kilátó.

Miskolc - Társadalmi munkában tenne azért Kondrát Zoltán, hogy újra szép, turistavonzó legyen az Avasi kilátó.

Előre szólok, történetünknek egyelőre nem lesz happy endje. Ezt már akkor is tudtuk, amikor kedd este találkoztunk Kondrát Zoltánnal az Avasi kilátónál. Az önkormányzat addigra ugyanis nemet mondott – ha nem is ezekkel a szavakkal – arra a felajánlásra, amit Zoltán tett az egyik közösségi oldalon: ha a város állja a burkolóanyag árát, akkor ő ingyen kicseréli a járólapot a kilátó egyik teraszán.

Kezdeményezését érdekesnek találtuk, azért is, mert mások is jelezték, társadalmi munkában szívesen csatlakoznak a kilátó felújításához. Volt például, aki felajánlotta, lefesti. Neki is lenne dolga, hiszen az épület falait graffiti, falfirkák, néhol obszcén szövegek borítják.

Egyszóval, jelen állapotában egyáltalán nem turistabarát a kilátó. Sőt, ahogy Zoltán is felhívta a figyelmünket rá, balesetveszélyes is, hiszen a burkolat nem egy helyen felvált, töredezett.

Zoltán egyébként a Kisavason lakik családjával, és sokat járnak a kilátóhoz, kerékpárral vagy éppen gyalog. Ezért is bántja, hogy az épület évek óta milyen rossz állapotban van. Mindenütt üvegszilánk, szemét, töredezett lépcsők. A teraszrészen sem jobb a helyzet, a csempe feljőve, kitöredezve, látszik, a téli fagy itt is megtette hatását.

– Egyedül másfél hét alatt le tudnám burkolni a teraszt – folytatta Zoltán, még az­után sem kevésbé lelkesedve, hogy jeleztük, az önkormányzat nem támogatja az ötletét. – Persze engedély is kellene hozzá, utána pedig nem ártana bekamerázni a területet, hogy megakadályozhassuk a további rongálást. Büszkék lehetnénk rá, hogy mi, miskolciak csináltuk meg magunknak.

Kávézó, kilátással

Zoltánnak nem ez az első jótékonysági kezdeményezése: a 2010-es árvíz idején egy miskolci rádión keresztül tett egy ajánlatot. Mégpedig: egy árvízkárosult, többgyermekes családnak ingyen leburkolja az otthonát. Sajnos egy jelentkező sem volt – tette hozzá.

A kilátó mellett a történelmi Avas többi részét is kritikusan szemléli Zoltán. Csaknem másfél évtizede él a területen, és azt tapasztalta, azóta mindenki csak ígérgeti, hogy rendbe teszi a városrészt.

„Jönnek, felmérnek, szétnéznek, de nem történik semmi. A Borangolás idején a régi macskaköveken csak bukdácsolnak az emberek… A kilátóban lehetne szabadtéri kávézó, a kilátás gyönyörű. A város kiadhatná vállalkozónak, aki felújítaná, és az arra fordított összeget pedig betudhatnák a bérleti díjba” – vélekedett Zoltán.

– A történelmi Avas rekonstrukciója jelenleg tervezési szakaszban van – így kezdődik az önkormányzat válasza, amit Zoltán felajánlása kapcsán adtak. – A fejlesztés az Avasi kilátót is érinti; bővebb információval csak a végleges tervek elkészülte után tudunk majd szolgálni. Addig bármilyen más, a fejlesztéssel össze nem függő beavatkozás csak pénz- és energiapazarlás lenne.


A fórum is várat magára

A történelmi Avas fejlesztését már február 1-én el kellett volna kezdeni, legalábbis egy tavaly elfogadott előterjesztés szerint. Az elmúlt év végén azt is bejelentette az önkormányzat, hogy másfél milliárd forintot kaptak a városrész rekonstrukciójára.

Hogy pontosan mire költenék ezt az összeget, azt a kormányhatározatból, a közgyűlési előterjesztésből és a Miskolci Városfejlesztési Kft. honlapján található leírásból próbáltuk összeállítani. Ez alapján a fejlesztés fő eleme az Avasi kilátó és környezetének megújítása. A pincesorhoz kapcsolódóan irodalmi, kulturális élményteret hoznának létre, a jelenlegi Bortanya pedig fogadó- és rendezvénytér helyszínéül szolgálna. Felújítanák az avasi református templomot, és a temetőhöz kapcsolódva izraelita emlékhelyet alakítanának ki, ahol a zsidóság kulturális örökségét mutatnák be.

De arról, hogy mikor indul a beruházás, nincs információnk, mint ahogy a munkálatoknak sincs nyoma a területen.A történelmi Avason élő kollégánk korábban megkereste a terület önkormányzati képviselőjét, mivel a városháza a nagyszabású terv részleteiről a környéken élőket sem informálta. Hubay György (Fidesz) akkor azt mondta neki, hogy készülnek a tervek, amint lesznek konkrétumok, fórumokon osztja meg a részleteket az avasiakkal. Azóta még nem tartottak fórumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!