Autóval is járható lesz a sátoraljaújhelyi kishatár

Előreláthatólag május elsejétől autóval is átjárható lesz az egykori sátoraljaújhelyi magyar-szlovák kishatár. A megállapodás megszületett a szlovákokkal, de még néhány közlekedésbiztonsági beruházást végre kell hajtani.

Dankó Dénes Sátoraljaújhely alpolgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: a szlovák oldalon kamionkaput kell építeni, ami a nehézgépjárműveket távol tartja a Ronyva-hídtól, azoknak továbbra is a valamikori közúti átkelőt kell használniuk. A magyar szakaszon pedig gyalogos- és kerékpársávot kell kialakítani. Az alpolgármester hozzátette: a döntést nem a szlovák-magyar határ másik oldalán fekvő – egykor Sátoraljaújhely részét képező – kistelepülés, Slovenské Nove Mesto, vagyis Kisújhely önkormányzatának kellett meghoznia, hanem az illetékes szlovák minisztérium határozott az ügyben.

A járműközlekedést tiltó táblákat néhány nappal a schengeni határnyitás után, 2007 decemberében helyeztette ki Kisújhely önkormányzata. Mivel azokat többször is ellopták, egy éven át beton virágládákkal akadályozták az autóközlekedést. Azóta is csak gyalogos lehet átkelni a határon átvezető hídon vagy kerékpárral. Autóval az egykori nagyátkelő felé, 10-12 kilométert kell kerülniük az autósoknak.