Helyi közélet

2010.07.08. 13:13

Interjú Gryllus Dániellel, a Kaláka együttes vezetőjével

<p>Miskolc - Gryllus Dániel szerint a Kaláka együttes szerencsés csillagzat alatt születhetett, mert 41 éve muzsikálnak együtt, és 31. éve hozzák el a Diósgyőri vár ódon falai közé a folkzenét. Az idén július 9-én nyit a Kaláka Fesztivál.</p>

Kicsit csendesre és szomorúra sikeredett az idén az operafesztiválunk az árvíz okozta gondok-bajok miatt. A Kaláka Fesztiválra is rányomja a bélyegét a megyénket ért katasztrófa?

Gryllus Dániel: Megrendítőek voltak a képek, aggódtunk barátainkért és az ismeretlenekért. Rendeztünk is egy jótékonysági estet Pesten a Muzsikással és a Vujicsics együttessel közösen a károsultak megsegítésére. Reméljük, ez a hétvége inkább lelki segítség lehet annak, aki eljön. Az idén 31. alkalommal rendezzük meg a Kaláka Fesztivált, így nekünk a hosszú évtizedek alatt olyan törzsközönségünk alakult ki, mely akkor is eljön a koncertekre, ha az árvíz miatt most borzasztó a helyzet Borsodban. Pécstől Zalaegerszegig az ország minden részéből érkeznek, de nem csak az országból, hanem külföldről is. Azt konkrétan tudom például, hogy szerdán szállt le annak az 5 japánnak a gépe Budapesten, akik szintén a Kaláka Fesztiválra igyekeznek. A másik dolog, ami miatt bízom a népes hallgatóságban, hogy a jegyeink nagyon olcsóak. A három napra szóló bérletünk elővételben 6 ezer forint. Ezért a pénzért egy olyan speciális programsorozatot kap a közönség, ami máshol nem nagyon van. Szeretnénk azonban az árvíz okozta bajokon is segíteni. Ennek érdekében a szombati gyerekfesztiválon nem szedünk belépőt, hanem azt kérjük a szülőktől és gyerekektől, hogy hozzanak magukkal egy-egy megunt, kinőtt vagy vásárolt játékot, könyvet, CD-t, vagy DVD-t, hogy azokat átadhassuk a felsőzsolcai önkormányzatnak. Ezzel pótolnánk kicsit a helyi óvodának, iskolának azt, amit elvitt a víz.

 

A Kaláka együttes tavaly volt 40 éves, a fesztivál pedig 30. Hogy lehet ilyen sokáig sikeresen együtt dolgozni, egyáltalán együtt dolgozni?

Gryllus Dániel: Biztos, hogy szerencsés csillagzat alatt született a zenekar. Jó cél érdekében alakultunk, jó volt a névválasztás, és szakmailag is meg tudtunk maradni. Szeretet vett bennünket körül, mert sok embernek szereztünk örömet. A mi zenekarunkat nem feszítették szét belső ellentétek. Ugyanis ha szakmailag jó, amit egy együttes csinál, azt általában a belső, személyes ellentétek teszik tönkre. A széthullás azokat a zenekarokat is veszélyezteti, melyek csak egy divathullám kedvéért jönnek létre. Mi azonban nem stílust, hanem műfajt képviselünk. A fesztivál pedig? Megyünk tovább.

 

Milyen szempont vezérelte önöket az idei fesztiválprogram összeállításakor?

Gryllus Dániel: Nem volt különleges szempont. Mint minden évben, arra törekedtünk, hogy ízelítőt adjunk a folkműfaj minden ágából. Szerettük volna, ha fellépnek hazai és külföldi együttesek, ha a közönség hall népzenét, népzenei feldolgozást, együttesek saját zenéjét és egy kicsit a világzene felé kacsingató muzsikát is.

 

Kiemelne néhányat a fesztivál kínálatából?

Gryllus Dániel: Az idén is kiváló zenekarok érkeznek Miskolcra. A teljesség igénye nélkül csak néhányat említenék közülük. Itt lesz a nagyszerű Muzsikás és a Napra együttes, játszik az Occi-Cant és a Zef Franciaországból, az ír zene kedvelői pedig a Firkin együttes koncertjére jöjjenek el! Az idén is színpadra lép a francia Miquéu Montanaro, akit szintén nem kell bemutatni a fesztivál közönségének. Örömmel várjuk a tavalyelőtt nagy sikerrel bemutatkozott berlini Rotfront zenekart is, amelyben Dorka lányom az énekesnő. De nem csak zene, hanem vásár, kiállítások, istentisztelet, könyvbemutató és filmvetítések is találhatók a Kaláka Fesztivál programjai között.

 

Milyen meglepetés várja a legkisebbeket a gyermekfesztiválon?

Gryllus Dániel: Hagyományainknak megfelelően szombat délelőtt rendezzük a gyerekfesztivált, amelyen mint mindig, a Kaláka lép fel. Idén egy remek bábos-zenés-mesés produkciót is láthatnak a gyerekek és szüleik Écsi Gyöngyi előadásában.

- Hegyi Erika -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában