Autóipari szerszámgépgyár épül Miskolcon

Akt.:
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Spinto Hungária beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2017. november 2-án. A kft. új autóipari szerszámgépgyárat hoz létre Miskolcon. A beruházás 140 új munkahelyet teremt.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Spinto Hungária beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2017. november 2-án. A kft. új autóipari szerszámgépgyárat hoz létre Miskolcon. A beruházás 140 új munkahelyet teremt. - © MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, Miskolc – Külföldön is versenyképes középvállalatokra van szükség a gazdaság növekedéséhez a nagyvállalatok magyarországi befektetései és a sikeresen működő, magyar irányítású nagyvállalatok mellett – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, a szerszámgyártó Spinto Hungária Kft. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón.

Ismertette, hogy az 5,9 milliárd forintos miskolci befektetéssel 140 munkahely jön létre az új szerszámgyártó üzemben. A projekthez a kormány 2,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított. A miniszter a kivételesen magas – csaknem 41 százalékos – támogatási intenzitást azzal indokolta, hogy az új üzem fontos piaci rést tölt be, magas hozzáadott értéket teremt és jelentősen növeli a magyar gazdaság versenyképességét. Emellett a csaknem 100 autóipari szakmunkás mellett 35 mérnöknek is állást biztosít és részt vesz a duális szakképzésben is – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint az újraiparosítási politika sikerét mutatja, hogy a “viharos globális körülmények között” is egyre több középvállalat erősödik meg, képes önálló beruházásokra és nemzetközi sikerekre. A Spinto autóiparhoz kapcsolódó befektetése a tizenkettedik magyar beruházás a beruházásösztönzési rendszer keretében létrejött idei 69 beruházás sorában – közölte.

Hozzátette, hogy az autóipar termelése rekordot döntött idén az első nyolc hónap adatai szerint, termelési értéke – a tavalyi rekordot túllépve – meghaladta az 5320 milliárd forintot, az ágazatban foglalkoztatottak száma 10,7 százalékos emelkedéssel az első fél évben 160 ezer fölé nőtt.

A miniszter kiemelte, hogy az új üzem termékei iránt már most jelentős kereslet mutatkozik, hiszen a szerszámgyártás az autóipar versenyképességét is meghatározza. A 3 hektáros terület lehetőséget nyújt az 5 ezer négyzetméteres – a német szerszámgyártás innovációs szintjén álló – gyártócsarnok bővítésére vagy új épület emelésére. Miskolc visszatért abba a pozícióba, hogy a magyar ipar fellegvára legyen, a borsodi megyeszékhely munkanélkülisége 5,5 százalékra esett vissza – hangsúlyozta.

Pócs János ügyvezető ismertette, hogy az első munkaszerződéseket már meg is kötötték, külföldön is elismert és sikeres szakemberek tértek vissza Magyarországra a beruházásnak köszönhetően. Az ügyvezető kiemelte a miskolci önkormányzat támogatását és azt, hogy a kormány kezdettől fogva a beruházás mellé állt és kiemelt projektté nyilvánította azt.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) üdvözölte, hogy a Borsod megyébe érkező beruházások sorában magyar érdekeltségű cég is megjelent. A Spinto szerszámgépgyártó üzeme új technológiát honosít meg a megyeszékhelyen, a versenyképes középvállalkozás újító szerepet tölthet be a város iparában – tette hozzá. Csöbör Katalin kiemelte: Miskolc mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze régi hírnevét, a város vezetése pedig minél több munkahely megteremtését szeretné támogatni.

– MTI –