Autóban, gyalog is veszélyes a mobiltelefon

Akt.:
Autóban, gyalog is veszélyes a mobiltelefon
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A mobiltelefon használata elvonja a figyelmet – ez gyakori baleseti ok.

Az okostelefon túlzott használata komoly változásokat okozhat a személyiség fejlődésében. Erre hívja fel a figyelmet összeállításunkban a virtuálpszichológus.

Fizikai veszély

Arról is érdemes szót ejteni, hogy fizikai veszélyt is jelenthet, ha nem a megfelelő helyen és időben használja valaki a mobilhát.

A brit The Telegraph magazin e témával foglalkozó összeállítása az autóbalesetek tíz leggyakoribb okaként említi a vezetés közbeni mobilozást, megemlítve: a University of Washington szakértői szerint nemcsak a mobilozás (akár kihangosítóval) veszélyes, de már az is, ha csak a kezünkbe vesszük a készüléket, előkészíteni egy sms-üzenet fogadását vagy olvasását.

A témával foglalkozó autoblog.hu arra hívja fel a figyelmet: ha vezetés közben sms-ezünk vagy csetelünk, 6-szor nagyobb esélyünk van a balesetre, mintha ittasan ülnénk a volán mögé.

A lapunk által megkérdezett közlekedési szakértő szintén baleseti veszélyforrásként említi a vezetés közbeni telefonhasználatot, hozzátéve: nem csak egy üzenet fogadásának pillanatában vonhatja el a volánnál ülő ember figyelmét a hír, amelyet kapott, de ha az ­­rossz hír, tartósan dekoncentrálttá teheti a sofőrt. Megjegyzendő: a hazai jogszabály egyértelműen rendelkezik a vezetés közbeni telefonhasználatról.

Két keréken is

Nem kizárólag a négykerekű járművek esetében kerül szóba, hogy vezetés közben mobilozni veszélyes.

Találtunk olyan adatot, amely szerint például Hollandiában, ahol az országban 17 millióan élnek, és egyes felmérések szerint 18 millió kerékpár van, a fiatal biciklisták által elszenvedett balesetek egyötödében is szerepet játszottak valamilyen formában az okostelefonok is: vagy telefonáltak, vagy zenét hallgattak rajta.

A jogi korlátozás felvetése mellett holland fejlesztők például speciális biciklizárat fejlesztettek, amely nyitott állapotban automatikusan blokkolja a telefont, és ezt csak akkor oldja fel, amikor a felhasználó lezárja a kerékpárt.

És gyalogosan is

A baleseti krónikák olyan súlyos esetekről is tudósítanak, amikor az áldozat gyalogos, akinek a figyelmét olyan mértékig leköti a mobilja, hogy nem veszi észre az előtte tornyosuló akadályt, vagy a közelgő veszélyt. Pedig megelőzhette volna a bajt.

Legyen úrrá rajta!

Több helyen találni – hol máshol, mint az interneten – hasznos tanácsokat: hogyan tudnánk akaratunk erejével megszabadulni a függőségtől. Íme, néhány praktikus ötlet:

  • Ismerjük be, hogy nincs mindig szükségünk az okostelefonunkra.
  • Tartsunk telefonmentes napokat, és lehetőleg csináljunk ebből rendszert.
  • Ha attól tartunk, a főnökök, a barátok e napokon nem érnek el, állítsunk be automatikus válaszüzenetet erre az időre.

ÉKN


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az is komoly baj, ha függünk tőle, de van, amikor az életünket is veszélyezteti. Tragikus példája lett az okostelefon-függőségnek az orosz tinilány halála, akit a kádban, zenehallgatás közben ölt meg - vélhetően - a bekapcsolt telefontöltő. Az esetről portálunk is...

Egyre inkább képtelenek vagyunk meglenni az okostelefonunk nélkül
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kínzó kérdés, amit talán még soha nem tett fel magának. Pedig meglehet: kellene.Tragikus példája lett az okostelefon-függőségnek az orosz tinilány halála, akit a kádban, zenehallgatás közben ölt meg - vélhetően - a bekapcsolt telefontöltő. Az eset kapcsán is érdem...

Oroszország - Egy orosz tini, a 12 éves Kseniya miután kosárlabda edzésről hazatért, úgy döntött, fürdés közben hallgat egy kis zenét a mobiltelefonjáról. Ám a telefonjában már nem volt elég energia, így hát töltőre tette a mobilt, és elindította a zenét. A telefon egy óvatlan pillanatban a vízbe...

Kína - Egyre több hírt hallani kigyulladt telefonokról, ám amit ez a készülék művelt egy kínai üzemben, arra szavak sincsenek... A javításra váró telefont mintha megszállta volna az ördög, nem egyszerűen kigyulladt, hanem valóságos lángszóróvá változott, és majdnem meg is égette a javításán fáradozó...