„Autó nélkül a természetben”

Bringás teljesítménytúra a Bükkben
Bringás teljesítménytúra a Bükkben - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Az Európai Mobilitási Hét egyik alrendezvényeként bringás teljesítménytúrát szervezett a Bükkbe a Zöld Kapcsolat Egyesület szombaton.

A rajt és a cél a Majálispark volt. Különböző – 30, 50, 80, 110 kilométeres – távokra lehetett nevezni, s előnevezéseket is elfogadtak. Ez utóbbi lehetőséggel 170-en éltek, s aztán, hogy látták, mennyire kedvező az idő, sorban érkeztek a többiek is, egyénileg, párban, barátokkal, a családdal. Csak a Jezsuita Gimnáziumból mintegy ötvenen indultak. Az egyes pontokon a szintidőn túl – az önkormányzat támogatásának köszönhetően – frissítő italt és élelmet is kaptak a kerékpározók.

Az egyesület elnökét, Spisák Edinát arról is kérdeztük: véleménye szerint, ha minél többen be is látják, hogy a környezet védelme érdekében a gépjárművekről illene áttérni a kerékpáros közlekedésre, Miskolc mennyiben alkalmas terep erre?

– Bár történtek fejlesztések e téren, be kell látnunk, hogy Miskolc földrajzi meghatározottsága miatt kevéssé alkalmas erre – válaszolta.

Bevallotta: ő mindössze négy éve, 25 éves korában tanult meg biciklizni, s az a fajta kocabringás, aki ha már esik, nem veszi elő a drtótszamarát. Viszont az ő lakó- és munkahelye között nyugodtan lehet kerékpározni, így ha az idő alkalmas, ezt választja.

ÉM-SzK
hirdetés
hirdet�s