Szponzorált tartalom

2021.01.20. 09:01

Összhangban a Volvo és a kerékpár

A 2019-es évet követően ismét Miskolc adott otthont a téli kerékpáros szakág, a cyclo-cross országos bajnokságnak.

Forrás: GettyImages

A Miskolci Egyetem Sportpályáján rendezték meg a közelmúltban a IV. Decathlon BorsodCross-t, azaz a 2021-es Cyclo-Cross Magyar Bajnokságot. A HOTE Sportegyesület által lebonyolított viadalon a 11 évesektől kezdve a szeniorokig minden korcsoport képviselői kerékpárra pattantak. A megszokott helyszínen, az Egyetemvárosban a Körcsarnok környezetében kialakított izgalmas pályán összesen 18 kategóriában hirdettek majd magyar bajnokot. A technikás, kanyarokkal teletűzdelt 2450 méteres nagy kör, mintegy 35 méternyi szintet tartogatott, s mivel a hőmérséklet végig fagyközelben volt, így a táv helyenként sarassá, hol pedig csúszóssá vált. A Covid által előidézett kihívások alól ez a szakág sem képzett kivételt, a szurkolók ezúttal nem biztathatták kedvenceiket a helyszínen mert a versenyt zárt kapus környezetben, a biztonsági és egészségügyi előírások szigorú betartása mellett rendezték meg.

Több évtizedes kapcsolat

A miskolci verseny támogatói között szerepet vállalt a Volvo is, egyáltalán nem véletlenül.

– A Volvo és a kerékpársport támogatása korántsem újkeletű – tudtuk meg Kalotai Norberttől, a márka miskolci kereskedésének, a Lukács Autó Kft. értékesítési vezetőjétől. – Már 1976-ban az olasz Molteni csapatot támogatta a Volvo, ahol az ötszörös Tour de France és Giro d’Italia győztes Eddy Merckx kísérőautója volt egy Volvo 244. A kilencvenes évek elején a Volvo az egyik legnagyobb amerikai kerékpárgyártó, a Cannondale csapata mellé állva majdnem kilencévnyi együttműködése során talán az eddig egyik legsikeresebb és leghíresebb mountain-bike csapatot hozta létre. Manapság leginkább országúti ProTour kerékpárversenyek – Paris–Roubaix; Giro d’Italia, Tour De France, Vuelta a España – országúti ProTour csapatok kísérőautóiként vagy rendezői autóként (Flandriai körverseny) láthatjuk a közvetítések során a legújabb Volvókat. A tavalyi évben a sikeres magyar kerekes, Valter Attila csapata, a lengyel CCC is több Volvo V90-nel kísérte a kerékpárosait.

Kalotai Norbert kiemelte: „Mindenképp érdemes a kerékpársportot figyelemmel követnünk és tőlünk telhetően segítenünk a fejlődését. Egyre több magyar versenyző ér el kiemelkedő sikereket a nemzetközi mezőnyben is – profi kerékpárossá válva. A IV. Decathlon BorsodCross Cyclo-Cross országos bajnokságon a hazai mezőnyben versenyzett Vas Kata Blanka is, aki már egy éve a belga Doltcini – Van Eyck Sport – Proximus profi versenyzője és kiemelten esélyes a 2021. január 30-31-én a belga Ostendben megrendezésre kerülő cyclo-cross világbajnokság futamán korcsoportjában a világbajnoki cím megszerzésére. Ezek az eredmények nemcsak, hogy ráirányítják a média figyelmét a kerékpározásra, de új lendületet adnak a sportág hazai bázisának: a Magyar Kerékpáros Szövetségnek, a különböző kerékpáros egyesületeknek. Az utánpótlás- és az amatőr versenyzők számára pedig ezek a sportolók példaképként szolgálnak. Mindezek mellett a Volvo egyedülálló módon alakítja a kerékpározás és az autózás kapcsolatát: minden új Volvóban szériafelszereltség a Volvo City Safety – kerékpáros felismerő rendszerrel, a kerékpárosok védelmében. Ezen felül számtalan módon lehet Volvónkhoz kerékpárszállítási lehetőséget választanunk, legyen ez hagyományos bringa vagy elektromos rásegítésű. Továbbá a Volvo fejlesztette ki a világ első kerékpáros-sisak töréstesztjét a POC kerékpáros sisakgyártóval közösen, így valós közlekedési helyzetekkel olyan technológia fejleszthető, amely tovább javítja a biztonságot.”

A miskolci verseny eredményei

A férfiaknál az alábbi végeredmény született az elit kategóriában:

1. Búr Zsolt (Vialand Racing Team),

2. Szöllősi Ferenc (Northwave Siatek Olmo),

3. Lehmann Csongor (Tiszaújvárosi Triatlon Klub).

A női dobogósok az alábbi kerékpárosok lettek az elitben:

1. Vas Kata Blanka (Doltcini – Van Eyck Sport – Proximus),

2. Schmidel Regina (Cube-Csömör),

3. Kapott Szonja (Tipográfia Ladies Cycling).

Képek a miskolci cyclo-cross országos bajnokságról

Fotók: Ádám János / ÉM

A Volvo autói a nagy nemzetközi kerékpárversenyeken

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!