Autentikus műhelyek, új közösségi tér, ökokuckó Miskolcon

Egy kis közös játékra is „vevők” voltak tegnap a Baráthegyi Majorságban
Egy kis közös játékra is „vevők” voltak tegnap a Baráthegyi Majorságban - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Rendhagyó nyílt nappal zárta a Szimbiózis Alapítvány környezettudatossági programját.

A miskolci Szimbiózis Alapítvány az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásával és a vállalat miskolci áruházával együttműködve az elmúlt hónapokban valósította meg „Tanuljunk együtt Ök-Auchan” általános iskolásoknak szóló környezettudatos nevelést és társadalmi integrációt elősegítő programját. A programban nyolc Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iskola kilenc osztálya, mintegy 200 tanuló vehetett részt ingyenesen.

A Szimbiózis Alapítvány Miskolc Diósgyőrben működteti a Baráthegyi Majorságát. Az öt hektáros ökopark célja, hogy az ott dolgozó fogyatékkal élők számára lehetőséget biztosítson az értékteremtő munkára és gyakorlatorientált módon járuljon hozzá társadalmi integrációjukhoz.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány 2016-ban fennállásának 20. évfordulóján pályázat útján 170000 eurós támogatást ítélt oda húsz magyarországi társadalmi célú projektnek, köztük a sikerrel pályázó Szimbiózis Alapítványnak, amely 8000 eurós hozzájárulást nyert el a program megvalósítására.

„Célunk, hogy hozzájáruljunk az áruházaink közelében élő közösségek életéhez. Ezért esett az alapítványunk választása a Baráthegyi Majorságban megvalósított programra, hiszen ezen keresztül számos Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisiskolás neveléséhez járulhattunk hozzá” – mondta el Fazekas Attila, az Auchan miskolci áruházának igazgatója.

Madárbarát kert

„A környezetvédelemre való nevelésnek egyre nagyobb és fontosabb szerepe van az ökológiai válság idején. Fontos, hogy a mai felnövekvő generáció megismerje a környezetünk állapotát, értékeit, és ezen értékek megőrzésében aktívan részt vegyen. A környezettudatosság fejlesztéséhez nem elegendő az írott, tájékoztató anyagok megismerése, hanem elengedhetetlen hogy ezen ismereteket tapasztalati, személyes élményű gyakorlás útján sajátítsák el” – ismertette a program jelentőségét Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke.

A projektben kialakításra kerülő autentikus műhelyek, az új közösségi színtér és madárbarát kert hozzájárul a majorság fenntarthatóságához. A projekt megvalósítása és a résztvevő iskolák udvarán kialakított ökokuckók a jövőben 8 iskola tanulóinak környezeti neveléséhez járulnak hozzá.

– ÉM –