Augusztustól számozzák az elővárosi buszokat a Pilisben

Szerdától számozzák a 10-es úton és a Bécsi úton közlekedő elővárosi autóbuszokat. Az utasok könnyebb tájékozódása érdekében a megállóhelyeken található menetrendek a fővárosi közlekedésben már megszokott tájékoztató táblákhoz igazodnak, informatívabbak, jobban áttekinthetők lesznek – ígéri a Volánbusz Zrt. Ha a rendszer beválik, a tervek szerint később más elővárosi vonalokon is bevezetik.

A változtatás összesen nyolc vonalat és 13 agglomerációs települést érint; négy járat a Széna térről, a többi az Árpád hídtól indul. A számozás 800-tól 840-ig terjed majd – mondta Kéthelyi József, a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.
A változtatásokkal egyrészt a pilisi járatok utasainak életét akarták megkönnyíteni, de sok panasz érkezett a Bécsi út vonzáskörzetében élő budapestiektől is. Ők 2005 szeptembere óta az egyesített bérlettel az elővárosi autóbuszokat is használhatják, de sokan nem tudtak eligazodni a járatok között – ezentúl remélhetőleg ezek az utasok is könnyebben felismerik a városkörnyéki autóbuszokat – hangzott el a tájékoztatón. Ennek érdekében a helyi és a helyközi megállóhelyek is egységes nevet kaptak.

A főpolgármester szerdán azt mondta: a ciklus végére szeretnék bevezetni az intelligens kártyát, amely a megtett távolsággal arányos viteldíjfizetést tenne lehetővé a főváros illetve a környék tömegközlekedésében. A BKV egyszer már kiírt erre egy pályázatot, de a főváros sokallta a 60 milliárd forintos ajánlatot a kártya bevezetésére. Az önkormányzat meggyőződése, hogy sokal kevesebb pénzből is ki lehet építeni a rendszert. A Városháza illetve a szaktárca jelenleg is azon dolgozik, hogy még az idén ki lehessen írni a pályázatot – mondta Demszky Gábor.

Újságírói kérdésre a főpolgármester elmondta: a fővárosi közlekedés fejlesztésének finanszírozása érdekében az önkormányzat azt tervezi, eladja az Elműben és a Főgáz Rt-ben szerzett részesedését. A büdzsé nincs csődhelyzetben, a főváros csak áthelyezi a vagyonát – mondta.