Augusztustól közös ellenőrzéseket tart a VPOP és a Magyar Közút Kht.

Közös közúti ellenőrzéseket tart augusztustól a Vám és Pénzügyőrség, valamint a Magyar Közút Kht – jelentette be a két szervezet vezetője hétfőn, az erről szóló megállapodás aláírásakor. Az akcióval a nehéz és túlsúlyos tehergépjárműveket igyekeznek kiszűrni a szervezetek munkatársai, a tapasztalatok szerin ugyanis a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a burkolati károk mintegy 40 százalékát ezek okozzák.

A hétfőn aláírt megállapodás alapján jövő hónaptól a vámosok közúti ellenőrzései kiegészülnek a tehergépjárművek tengelysúly mérésével is. A két szervezet azzal számol, hogy a közös fellépés eredményeképpen a nemzetközi forgalomban közlekedő túlsúlyos nehézjárművek arányát 1 százalékra tudják csökkenteni a jelenlegi – becslések szerint – 2,5 százalékról. Az útvonalengedély nélkül közlekedő túlsúlyos járművek üzemben tartóira egyébként 300 ezer forint közigazgatási bírság róható ki, és az ellenőrzések hatására kiváltott útvonalengedélyek díjai tovább növelik a Magyar Államkincstár bevételeit.

A Magyar Közút Kht. -nak valamennyi nagy forgalmú határátkelőhelyen, illetve azok közelében van tengelysúly mérő állomássa, így a közös ellenőrzések a nemzetközi forgalom bármelyik kiemelten fontos pontján végrehajthatók -olvasható a VPOP közleményében.

Az együttműködés első szakaszában az Európai Unió külső határán és nem Schengeni belső határán kilépni szándékozó nehézjárművek közös ellenőrzése kezdődik meg. A második lépésben a Schengeni övezet belső határa közelében lévő mérőhelyekkel bővül a közös ellenőrzésre alkalmas pontok száma. Ennek feltétele, hogy a mérőállomásokat nagysebességű, burkolatba épített tengelysúly mérő detektorokkal szereljék fel. Ezek beszerzésére a Magyar Közút Kht. nyílt közbeszerzési pályázatot ír ki.