Augusztusban veszi fel hivatalát Ahmadinezsád

Augusztus elején teszi le elnöki esküjét Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, aki a hivatalos eredmények szerint megnyerte a vitatott végeredményű júniusi elnökválasztást – közölte kedden az IRNA iráni hírügynökség. A június 12-i választásokat követően harminc éve nem látott nagyságú tüntetések bontakoztak ki Iránban, miután az ellenzék választási csalással vádolta meg a hatóságokat.

Az ország legfőbb vezetőjének számító Ali Hamenei ajatollah támogatását élvező konzervatív Ahmadinezsád augusztus másodika és hatodika között teszi le hivatali esküjét – közölte az IRNA hírügynökség. A második négyéves ciklusát kezdő elnök ezután mutatja be kormányát.

A hivatalos eredmények szerint Mahmúd Ahmadinezsád a szavazatok 62,63 százalékával győzött, míg legfőbb riválisa, Mir Hosszein Muszavi a voksok 33,75 százalékát kapta. Az iráni belügyminisztérium közleménye szerint 85 százalékos volt a részvétel: a 46 millió jogosultból összesen több mint 39 millió iráni szavazott.

A választás eredményeit a reformistának mondott Muszavi hívei nem fogadták el, és csalással vádolva a hatóságokat az utcára vonultak. A tünetéseket a hatóságok betiltották, és az iszlám köztársaság rendfenntartó erői véres összecsapásokat vívtak a demonstrálókkal, és több száz embert letartóztattak.