Friss hírek

2007.11.14. 13:56

Gyászmise és emlékkoncert Puskás Ferenc emlékére

<p>Az egy éve, Alzheimer-kórban elhunyt Puskás Ferencre emlékeznek szombaton este a Szent István Bazilikában. A fellépő művészek nemcsak a legendás futballista emlékének adóznak, hanem az esten Alzheimer-kórra is szeretnék felhívni a figyelmet - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a szervezők nevében Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társaságának elnöke.</p>

Az este hét órakor kezdődő gyászmisét Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrálja. Az emlékkoncerten közreműködik, mások mellett, Csavlek Etelka és Meláth Andrea operaénekes, Mága Zoltán hegedűművész, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, a Bartók Vonósnégyes, a Fool Moon acapella énekegyüttes. A szólistákat az Aranyhegedű Szimfonikus Zenekar kíséri.

A "futball géniuszának" emlékére rendezett koncertre a belépés díjtalan, mondta el Himmer Éva. Az önkéntes adományokat a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága a jövő évi országos felvilágosító kampányára fordítja.

Kérdésünkre válaszolva Himmer Éva közölte: jelenleg Magyarországon 160 ezerre tehető az Alzheimber-kórban szenvedők száma. A világon jelenleg 24 millió áldozata van a betegségnek, tette hozzá az elnök. Az előrejelzés szerint, 2050-re ez a szám meghaladja a 100 milliót, ami azt jelenti, hogy minden 85-dik embert érint majd ez az emlékezet-és beszédzavarral, valamint magatartásváltozással és gyors biológiai leépüléssel járó betegség.

Himmer Éva hangsúlyozta, azért van szükség a felvilágosító kampányra főként a fiatalok körében, mert az Alzheimer-kórban szenvedők legfőbb támasza a család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!