Augusztusban megkezdik a holland erõk kivonását Afganisztánból

Várhatóan augusztusban kezdik meg a holland csapatok kivonását Afganisztánból – közölte vasárnap az ügyvezetõ kormányfõ. Jan Peter Balkenende szombaton nyújtotta be lemondását Beatrix királynõnek, miután összeomlott a kormány. Az uralkodónak hétfõn kell döntenie, hogy elfogadja-e a kormányfõ lemondását.

A hárompárti kormánykoalíció bukását az okozta, hogy annak pártjai nem tudtak megegyezni Hollandia afganisztáni szerepvállalásának meghosszabbításáról. A koalícióban a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a Keresztény Unió (CU) és a Munkáspárt (PvdA) vett részt. Ez utóbbi mondta fel a koalíciót, mert az a véleménye, hogy tartani kell a koalíció eddigi tervét, és ebben az évben a holland missziót be kell fejezni Uruzgan afgán tartományban.

A holland állami tévének adott interjújában Balkenende azt mondta: ” A parlamenten áll, hogy kimondja, miként vélekedik a kérdésrõl”. Az ügyvezetõ kormányfõ emlékeztetett arra, hogy a parlament is ellenezte a csapatok afganisztáni tartózkodásának meghosszabbítását.

A NATO fõtitkára, Anders Fogh február elején kérte Hollandiától, hogy 2011 augusztusáig, vagyis egy évvel hosszabbítsa meg afganisztáni küldetését. Ehhez azonban egyhangú támogatásra lett volna szükség a kormányban. Afganisztánban csaknem kétezer holland katona szolgál jelenleg.