Augusztus végéig dönt a közlekedési miniszter az Orangeways ügyében

A már piacon lévő közlekedési vállalatok érdekét is figyelembe veszi a közlekedési miniszter, mielőtt dönt arról, engedélyezi-e az Orangeways magántársaságnak, hogy Budapest és öt megyeszékhely között menetrendszerű expresszjáratokat indíthasson – derül ki a tárca szerdai tájékoztatójából. A Volán-társaságok szerint az Orangeways a nyereséges útvonalakat akarja megszerezni, a veszteséges szárnyvonalakat nem vállalná.

Luxusbuszokkal szeretne menetrend szerinti járatokat üzemeltetni a nemzetközi vonalakon már sikeres Orangeways, vezeték nélküli fedélzeti internettel, frissítőitallal, újságokkal – tudatta szerdán a Népszabadság. A cég kérelmét még nem bírálta el a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, Hónig Péter.

A Független Hírügynökség kérdésére a tárca közölte: törvény rögzíti, milyen feltételekkel adható engedély ilyen szolgáltatásra új szereplőnek. Egyik kikötés, hogy korábban nem nyújtott közszolgáltatásnak kell lennie, az Orangeways szerint ezt teljesíti az emelt utazási színvonal és az expresszjáratok gyorsasága. A jogszabály azonban azt is kiköti, hogy a közszolgáltatás valós utazási igények ésszerű kielégítését szolgálja, és nem járhat együtt más szolgáltató közszolgáltatási szerződésben rögzített jogainak sérelmével vagy működőképességének veszélyeztetésével. Ez utóbbi esetében fogja azt megvizsgálni a tárca, hogy az új cég célja – a csak a főútvonalakon nyújtott személyszállítás – nem hozza-e lehetetlen helyzetbe a Volán-társaságokat és részben a MÁV-Startot. Ezeknek ugyanis százával kell fenntartaniuk szárnyvonalakat kistelepülések között, amelyek veszteségét részben a fővárosi járatok hasznából finanszírozzák.

Hónig Péter miniszter fog dönteni augusztus végéig az Orangeways kérelméről, amelynek során az érintett cégek véleményét is kikéri. A konkrét ügyben a tárcánál nem akartak nyilatkozni az általános szabályok ismertetésén túl.

Jelenleg folyik a teljes közösségi közlekedés felülvizsgálata, miniszteri biztossal az élen. Az Orangeways szándékának mérlegelése valószínűleg része lesz a rövidesen elkészülő előterjesztésnek.