Augusztus 22-én újra Ironman 70.3 Budapesten

Budapest, 2015. április 28., kedd (MTI) – Augusztus 22-én másodszor rendezik meg Budapesten az Ironman 70.3-at, amely tavaly a több ezer induló értékelése alapján világelső lett az először megrendezett triatlonversenyek között.


Az esemény keddi sajtótájékoztatóján Uwe Weigert, a World Triathlon Corporation (WTC) európai licencigazgatója a tavalyi viadal méltatása után arról beszélt, hogy az idén a két főversenyen több mint 4000 versenyző részvételére számítanak, míg a többi futammal együtt az indulók száma meghaladhatja a 8000-et is. Eddig 57 országból regisztráltak sportolók, véleménye szerint ez a szám 60 fölé emelkedik majd.

Kropkó Péter hatszoros Ironman-győztes, 12-szeres magyar bajnok triatlonversenyző, a Kropko Promotion ügyvezetője így fogalmazott: “Nagyon büszke vagyok arra, hogy mi lettünk a legjobb elsőversenyes rendezők, és bízom benne, a színvonalat az idén is tartani tudjuk, ugyanakkor több szurkolót szeretnék látni a pálya mellett.

A triatlonosoknak 1,9 kilométer úszást, 90 kilométer kerékpározást és 21,1 kilométer futást, azaz
összesen 113 kilométert, tehát 70,3 mérföldet – innen az elnevezés – kell egyhuzamban teljesíteniük.

Simicskó István sportért felelős államtitkár bevallotta, hogy az Ironman-távot még soha nem teljesítette, de nagyon tiszteli a triatlonversenyzőket. “Van értelme annak, hogy a kormány a triatlon mellé állt és támogatja a versenyt, mert ez a sportág dinamikusan fejlődik” – jelentette ki.

Az útvonalat biztosító fővárosi önkormányzat nevében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte: büszke arra, hogy Budapest felkerült a világhírű triatlonversenyek térképére. Szólt arról, hogy a tavalyi Ironman 70.3 a sportszakmai mellett gazdasági siker is volt, s ez több milliárd forint bevételt hozott a magyar gazdaságnak.

Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke beszédében azt mondta, amikor eldőlt, hogy Budapest és a Kropko Promotion kapja négy évre a verseny rendezését, a szövetség azonnal az esemény mellé állt, mert garancia volt Kropkó Péter neve, és az Ironman emblémája is. Az elnök hozzátette, a világelit jön Magyarországra, a hazai versenyzőknek pedig nem kell külföldre utazniuk ahhoz, hogy részt vegyenek egy ilyen rangos viadalon. Bátorfi arról is beszélt, hogy az idei verseny egyik újdonsága, hogy az 51,50 kilométeres táv lesz a hivatalos, olimpiai távú magyar bajnoki futam.

A szervezők augusztus 23-án szívbeteg gyerekeknek rendeznek “sétafutamot” a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekkardiológiai osztályának támogatására.

Videoüzenetben szólt a sajtótájékoztató résztvevőihez Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a német Hertha BSC vezetőedzője, a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány és a Gyermekszív Központ támogatására indított kampány fővédnöke és jószolgálati nagykövete. Megemlítette, hogy a családjában már volt szívhalál, ezért különösen szívesen segít, ha szívbetegekről van szó, s ezért állt az alapítvány mellé.

– MTI –