Augusztus 21-én koalíciós egyeztetés várható a biztosítási rendszerről

Várhatóan nyár végére elkészül az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslat – mondta csütörtökon újságíróknak Horn Gábor. Az SZDSZ ügyvivője ennek kapcsán azt javasolta, hogy a heti koalíciós egyeztetések mellett augusztus 21-én egy magas szintű MSZP-SZDSZ-es megbeszélés is legyen.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a tájékoztatón arról beszélt, hogy várhatóan az új egészségbiztosítási rendszer is segít majd a hálapénz visszaszorításában, amely szerinte a korrupció egyik formája. Igazságtalan, mert anyagi helyzettől függetlenül gazdag és szegény is fizeti, ráadásul csak bizonyos orvosi szakmák részesednek belőle. Ráadásul az egész egészségügyi rendszer hatékonyságát is rontja – tette hozzá.

A tárca vezetője elmondta még: a egészségügyi reform eddgi lépései is hozzájárultak a hálapénz visszaszorításához. A vizitdíj tisztább viszonyokat teremtett, nőtt az egészségügyi szolgáltatók bevétele, viszont a betegek szerinte a díjon felül már nem érezték úgy, hogy hálapénzt is kellene fizetniük. A nyilvános várólisták bevezetésével elkerülhető, hogy borítékba dugott pénzért egyesek előnyökhöz jussanak, és az egynapos sebészet ösztönzése is a hálapénz ellen hat – vélte.

Amikor a kórházak bevételeik visszaeséséről beszélnek, elfelejtik megemlíteni, hogy költségeik is csökkentek – reagált Horváth Ágnes arra a csütörtöki hírre, hogy a bár a miskolci kórház 10 millió forint plusz bevételhez jut a vizitdíjból, de 120 millióval kevesebb állami támogatást kap, mint tavaly. Az ágyszámcsökkentés miatt az intézmények jóval kevesebbet költenek például étkeztetésre, rezsire, kisebb létszámmak dolgoznak, tehát a bérköltség is alacsonyabb. Hozzátette: a magasabb alapdíj miatt valójában a kórházak 62 százaléka kevesebb ágyra több pénzt kap, mint tavaly.