Augusztus 20-tól újra jár a fővárosban a 2-es metró

Augusztus 20-án üzemkezdettől ismét teljes vonalon közlekedik a 2-es metró, három megálló átépítése azonban még az év végéig folytatódik. Jövőre megkezdődik az új metrókocsik tesztelése, a 2-es vonalra ugyanolyan szerelvényeket vesz a főváros, mint amilyenek a 4-es metró vonalán közlekednek majd.

Augusztus 20-án hajnaltól ismét teljes vonalán szállít utasokat a 2-es metró. A Stadionok, a Pillangó utcai és az Örs vezér terei állomások felújítása az év végéig még tart, de ez nem zavarja a forgalmat – közölte Demszky Gábor főpolgármester pénteken, amikor megnézte a Stadionok megállót. A főpolgármester elmondta: a főváros az idén 11 milliárd forintot fordít a három állomás, illetve az érintett szakaszt rekonstrukciójára. Az Örs vezér terén és a Pillangó utcánál nem csak felújítják, hanem teljesen átépítik a megállót. A Pillangó utcánál és a Stadionoknál mozgólépcsőken és lifteket is beépítenek, így a mozgásukban korlátozottak is tudnak utazni a metrón. Ezzel befejeződik a 2-es metró öt évig tartó, 43 milliárd forintba kerülő rekonstrukciója.

Jövőre megérkeznek a fővárosba, és megkezdik a próbaüzemet az új metrókocsik – jelentette be a főpolgármester. Az önkormányzat ugyanolyan szerelvényeket vesz a 2-es vonalra, mint amilyenek a 4-es metró vonalán is járnak majd. A 2-es vonalán öt kocsi lesz összekapcsolva, így 100 méter hosszú szerelvények szállítják majd az utasokat.

A főváros és a BKV korábban azt tervezte, illetve jelentette be, hogy a Stadionok megállót Puskás Ferenc Stadion megállónak nevezik el. Demszky Gábor ezzel kapcsolatban közölte: bár szerették volna, mégsem keresztelhetik át az állomást, mert a Földrajzi Névbizottság ezt nem engedélyezte. A főpolgármester érthetetlennek nevezte a tiltást, szerinte ugyanis az ügy az önkormányzatra tartozna.

A 2-es metró felújítási munkálatai idén június 9-én kezdődtek. Először csak az Örs Vezér tere és a Keleti pályaudvar között nem jártak a szerelvények, majd később az Örs Vezér tere és a Deák Ferenc tér között lehetett csak metrópótló autóbuszokkal utazni.