Augusztus 20: Templomavatás az ország legkisebb falujában

Ünnepi szentmise és kenyérszentelés keretében avatták fel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szanticskán a felújított római katolikus templomot. Az ország legkisebb falujában tartott ünnepségen a környező településekről és távolabbról is több mint százan vettek részt.

Az összesen 11 bejelentett lakóval rendelkező település múlt század első felében épült temploma nagyon rossz állapotban volt. Ki kellett cserélni a teljes födémet, újra kellett cserepezni a tetőt, és festésre is szorult. A két hónapig tartó felújítás összegét, közel egymillió forintot közadakozásból gyűjtötték össze a helybéliek.
Kocsis Sándor, Szanticska alpolgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta, a faluban élők közül mindenki abban segített, amiben tudott. A falu alapítványa, az Összefogás Abaújlak-Szanticska Jövőjéért Alapítvány gyűjtötte a pénzt. Volt, aki nagyobb összeggel járult hozzá, de akadt, aki ezer forintot adott, mások fizikai munkával segítették a felújítást. Egy cég hitelbe adott építőanyagot, amelyet év végéig kell kifizetni. A településen nyolc éve nem volt augusztus 20-án szentmise, most ezt a hagyományt újjáélesztették.Sporthírek